Menu
 

"Baltcom": No 1.maija vairākās ārvalstu TV programmās pazudīs audioceliņš krievu valodā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

No 2023.gada 1.maija stāsies spēkā grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem uzliek par pienākumu, izplatot programmu ar valodas celiņu, kas nav kādā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstu oficiālajām valodām, nodrošināt valodas skaņas celiņu valsts valodā, informē telekomunikāciju uzņēmumā "Baltcom".

Jaunās likuma redakcijas mērķis ir stiprināt Latvijas piederību Rietumeiropas kultūrtelpai, kā arī aizsargāt nacionālās drošības intereses. Grozījumi skar gan TV programmu satura ražotājus, to īpašniekus, gan šāda satura piegādātājus un izplatītājus.

Prasības paredz, ka ar 1.maiju augstas kvalitātes saturs starptautiski atzītos populārzinātniskos un filmu TV kanālos, kā, piemēram, "National Geographic Channel", "History Channel", "Fox", ja netiek nodrošināts valodas celiņš valsts valodā, programmu piegādātāji drīkst izplatīt tikai ar skaņas celiņu kādā no Eiropas Savienības oficiālajām valodām, norāda "Baltcom".

Ņemot vērā kanāla satura tulkošanas un ieskaņošanas nesamērīgi augstās izmaksas pret Eiropas un ASV mērogā nelielo Latvijas tirgu, daļa kanālu neplāno nodrošināt tulkojumu, līdz ar ko būs spiesti atslēgt arī krievu valodas celiņu. Tā rezultātā ievērojama daļa kanālu paliks tikai ar oriģinālvalodas audioceliņu, t.i., pamatā angļu valodā. Savukārt daļa kanālu saturu dublēs, nodrošinot tulkojumu ar mākslīgā intelekta palīdzību.

Lai turpinātu veikt darbību atbilstoši jaunajām likuma prasībām, arī "Baltcom" no šī gada 1.maija nodrošinās daļas TV programmu skaņas celiņus latviešu valodā. Otrai daļai TV programmu tiks saglabāts valodas celiņš to oriģinālajās valodās (tostarp, piemēram, angļu, vācu, franču, poļu, lietuviešu, igauņu).

Uzņēmuma pārstāvji atgādina, ka valodas celiņu piedāvājumu nodrošina TV programmu devēji, tomēr satura lokalizācija ir laika un resursu ietilpīgs process, kā rezultātā TV programmu skaits, kuru saturs no 1.maija kļūs pieejams latviešu valodā, būs ierobežots.

"Baltcom" ir dibināts 1991.gadā un ir lielākais privātais fiksēto telekomunikāciju uzņēmums Latvijā. "Baltcom" pakalpojumi ir pieejami Rīgā, Jelgavā, Ogrē, Jūrmalā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī un citās Latvijas pilsētās. 2020.gadā "Baltcom" kļuva par SIA "Bite Latvija" meitas uzņēmumu, tādā veidā pievienojoties "Bites grupai". 2022.gadā "Baltcom" grupas apgrozījums bija 25,4 milj. eiro. Šobrīd uzņēmumā strādā vairāk nekā 340 darbinieku, vēsta uzņēmumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.