Menu
 

Ķemeru parkā iestādīts Glika ozols

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Artis Veigurs Foto - Artis Veigurs

22.aprīlī Ķemeru kultūrvēsturiskajā parkā tika iestādīts Glika ozols, kas izaudzēts no Ernsta Glika pirms vairāk nekā 300 gadiem stādīto ozolu zīlēm, informē Jūrmalas valstspilsētas administrācijā.

Vācu izcelsmes luterāņu mācītājs Ernsts Johans Gliks (1652–1705) ir pirmais Bībeles tulkotājs latviešu valodā. Viņš arī iestājās par vispārēju izglītību, aicināja dibināt skolas, noorganizēja pirmās latviešu tautas skolas. Par piemiņu paveiktajam darbam – iztulkotajai Bībelei – Ernsts Gliks mācītājmuižas parkā pretim dzīvojamajai ēkai iestādīja divus ozolus, kas zaļo vēl šodien.

No Glika ozoliem ievāktajām zīlēm izaudzētais ozols Ķemeru parkā tika iestādīts, atzīmējot reformācijas piecsimtgadi un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas simt gadus, kas apritēja pagājušajā gadā, kad dažādās vietās Latvijā tika uzsākta Glika ozolu stādīšana, vēsta valstspilsētas administrācijā.

Ozola stādīšanā Ķemeru parkā piedalījās Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Slokas un Ķemeru mācītājs Aivars Gusevs un Jūrmalas iecirkņa prāvests Arnis Eltermanis, kā arī Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe. Ozols izaudzēts VAS “Latvijas Valsts meži” Jelgavas kokaudzētavā no zīlēm, kas ievāktas no Glika stādītajiem ozoliem, Jūrmalai to dāvina Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.