Menu
 

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju neplānoti tērējas reizi mēnesī, visbiežāk – jauni cilvēki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Teju puse Latvijas iedzīvotāju mēdz regulāri izdarīt spontānus pirkumus, un aptuveni katrs trešais jeb 28 % neplānotu preču vai pakalpojumu iegādi veic reizi mēnesī, secināts daudzfunkcionālā tiešsaistes maksājumu pieņemšanas risinājuma “Klix” veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Reizi nedēļā neplānotus pirkumus veic 9 % interneta lietotāju, savukārt reizi divās nedēļās – 7 %. Aptaujas dati liecina, ka biežāk impulsīvus pirkumus šādos laika posmos veic sievietes vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kuras dzīvo Rīgā vai Zemgalē.

Vairākas reizes nedēļā impulsa pirkumus veic 3 % aptaujāto, un papildu 1 % respondentu atklāj, ka neplānotus pirkumus pamanās veikt katru dienu – lielāka tendence uz neplānotiem tēriņiem ikdienā ir iedzīvotājiem starp 30 un 40 gadu vecumu, liecina aptauja. Lielākā daļa no spontāno tēriņu veicējiem, proti, 28 % iedzīvotāju neplānotus pirkumus veic reizi mēnesī, visbiežāk tie ir jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Katrs trešais jeb 34 % aptaujas dalībnieku norāda, ka impulsīvus pirkumus neveic vispār, un aptauja liecina – jo vecāks kļūsti, jo lielāka iespēja, ka atteiksies no neplānotiem tēriņiem savā ikdienā. Biežāk šī tendence manāma vīriešiem un tiem iedzīvotājiem, kuri pārsnieguši 60 gadu slieksni.

15 % respondentu atklāj, ka saviem pirkumiem un to intensitātei neseko līdzi. Šī prakse biežāk raksturīga sievietēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.