Menu
 

Inčukalna gāzes krātuvē gāzes izņemšanas sezonas noslēgumā noglabātas deviņas teravatstundas dabasgāzes

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē gāzes izņemšanas sezonas noslēgumā noglabātas deviņas teravatstundas (TWh) dabasgāzes, kas ir par 21% vairāk nekā pērn, noslēdzot krātuves dabasgāzes izņemšanas sezonu, pavēstīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji.

Kompānijā atzīmē, ka gāzes iesūknēšanas sezonā krātuve tika piepildīta 60% apmērā no 2022./2023.gada krātuves cikla pieejamās tehniskās jaudas, izņemšanas sezonas laikā izņemot 8,7 TWh dabasgāzes.

Lai nodrošinātu enerģētisko drošību, "Conexus" krātuves izņemšanas cikla laikā turpināja nodrošināt sistēmas lietotājiem fizisku dabasgāzes iesūknēšanu krātuvē. Kopumā pagājušajā krātuves dabasgāzes izņemšanas ciklā iesūknēti 4,8 TWh dabasgāzes, dabasgāzes uzkrājumam šobrīd veidojot vairāk nekā deviņas TWh.

Pagājušajā dabasgāzes izņemšanas ciklā diennaktī lielākais patērētās dabasgāzes apmērs bija 148,8 gigavatstundas (GWh), kas tika patērēts 2.decembrī, turklāt decembrī tika izņemts arī lielākais mēneša apmērs sezonā, veidojot 2,6 TWh.

"Conexus" ir noteicis maksimālo Inčukalna pazemes gāzes krātuves tirgus dalībniekiem uzglabājamo dabasgāzes daudzumu jeb krātuves tehnisko jaudu 2023./2024.gada krātuves ciklam, kas, pēc veiktajiem mērījumiem un aprēķiniem, ir noteikta 22,6 TWh apmērā.

2023./2024. gada krātuves cikla jaudas izsolēs līdz šim ir rezervēta visa pieejamā jauda 22,6 TWh apmērā jeb 100% no tehniskās jaudas. 

Jau ziņots, ka "Conexus" apgrozījums pagājušajā gadā bija 55,131 miljons eiro, kas ir par 3,1% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 14% - līdz 11,365 miljoniem eiro.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kas veic krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē krātuves stabilitāti, kā arī atbild par krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.