Menu
 

Seši ieteikumi, kā izvēlēties piemērotāko vidusskolas izvēļu grozu Apriņķis.lv

  • Autors:  Darja Voitjuka, Eiropas Tālmācības vidusskolas direktora vietniece
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Straujiem soļiem tuvojas mācību gada noslēgums un tas nozīmē, ka jau šobrīd lielai daļai pamatskolas absolventu jāizdara izvēle par mācību turpināšanu. Pirms jaunā izglītības satura lielākās diskusijas nereti bija par to, vai mācīties vispārizglītojošā vidusskolā vai izvēlēties profesionālo vidējo izglītību, taču līdz ar izmaiņām un kompetenču pieeju klāt nācis vēl viens jautājums – kādu priekšmetu grozu izvēlēties? Tāpēc ir būtiski saprast, kādiem aspektiem pievērst uzmanību, izdarot izvēli? Vai tiešām pats būtiskākais ir atzīmes?

Ko ietver izvēļu grozi?

Lai pēc pamatskolas izvēlētos sev piemērotāko mācību priekšmetu grozu, svarīgi saprast, ko šis jēdziens īsti neietver. Saskaņā ar jauno pieeju katrai skolai jānodrošina vismaz divi izvēles grozi un katrā no tiem jāpiedāvā trīs padziļināti priekšmeti. Tas nozīmē, ka vidusskolā ir mazāks kopējais mācību priekšmetu skaits un iespēja 30% mācību laika veltīt padziļinātiem un specializētiem kursiem papildus t.s. pamata mācību priekšmetiem.

Vieglāk tiem, kuri jau izvēlējušies nākotnes profesiju

Skolu piedāvājumi ir ļoti atšķirīgi, jo iespēju nodrošināt plašu izvēli ietekmē arī pedagogu trūkums. Eiropas Tālmācības vidusskola piedāvā četras izvēles – vispārizglītojošais, dabaszinātņu, uzņēmējdarbības un valodu grozs. Izvēloties piemērotāko, viens no pirmajiem jautājumiem, ar ko saskaramies, ir – kā tas ietekmēs manas studiju iespējas? Tiem jauniešiem, kuriem jau pamatskolā ir skaidrs, kādu nākotnes profesiju viņi vēlas apgūt, šis process nav sarežģīts. Grūtāk ir tiem, kuri vēl nav atraduši sev interesējošo jomu.

Būt gatavam mācīties padziļināti

Piemēram, izvēloties valodu grozu, padziļināti tiks apgūtas tieši svešvalodas, bet fizika, bioloģija un ķīmija būs apvienotas vienā – dabaszinību priekšmetā. Angļu valoda šādā vidusskolas mācību grozā tiek apgūta universitātes līmenī, iekļaujot arī valodas analīzi, sintaksi, ievirzi uz tulkošanu u.tml. Izvēloties uzņēmējdarbības grozu, padziļināti tiek apgūta ekonomika, kas attiecīgi ir lietderīgi tiem jauniešiem, kuri vēlas studēt biznesu. Dabaszinātņu virziens nozīmē, ka padziļināti tiks apgūta fizika, ķīmija un bioloģija, tostarp veicot praktiskos darbus un eksperimentus.

Izvēli var mainīt

Runājot par to, cik ļoti jaunieši ir gatavi izdarīt izvēli, jāsaka, ka situācijas ir atšķirīgas – ir jaunieši, kuri izdara ļoti pārdomātas un apzinātas izvēles, bet ir arī tādi, kuri nepavisam nav gatavi izdarīt izvēli. Ko tādā gadījumā darīt? Pirmkārt, rūpīgi pārdomāt, kuri mācību priekšmeti padodas vislabāk, kuri rosina lielāku interesi? Ir normāli, ja laikā, kad ir tik daudz un dažādas izvēles, pēc 9. klases vēl nav skaidrs, kādā jomā studēt, taču varbūt jau ir izkristalizējies, kura nozare pavisam noteikti neinteresētu? Arī to vērts ņemt vērā, izvēloties padziļināto saturu vidusskolā.

Labā ziņa – vidusskolas laikā var arī mainīt izvēli. Lai gan liela daļa skolu iesaka izvēles maiņu, ja tas nepieciešams, veikt 10. klases laikā, tālmācības specifika ļauj to darīt arī vēlāk – 11. klases laikā vai 12. klases sākumā. Pateicoties tam, ka audzēkņi mācās katrs savā tempā, varam pielāgot individuālu grafiku.

Izmantot atbalsta personāla palīdzību

Kopumā ideja par izvēļu groziem ir ļoti laba – jaunais izglītības standarts skolās tiek ieviests pakāpeniski, tāpēc ar lielākajiem izaicinājumiem saskaras bērni, kuri sākuši mācīties pēc viena principa, bet tad – pārgājuši uz jauno. Domāju, ka tiem, kuri mācības pēc jaunā standarta sākuši no 1. vai 4. klases, šī sistēma nesagādās nekādas problēmas, lai gan kompetenču pieeja nozīmē arī lielāku slodzi vidusskolā.

Tas nozīmē, ka pieaug arī atbalsta personāla loma. Ikdienā redzam, ka interese par skolas psihologa atbalstu ir daudz lielāka, nekā sākotnēji bijām rēķinājušies.

Tāpat arī par karjeras konsultantu. Jaunieši nereti ir stresā par to, vai viņi ir izdarījuši pareizo izvēli, vai spēs nokārtot eksāmenus (izvēles grozs nozīmē arī divus obligātus padziļinātos eksāmenus attiecīgajos priekšmetos). Tajā pašā laikā redzam, ka nereti skolēniem un viņu vecākiem pietiek tikai ar to, ja skolas vadība rūpīgi izskaidro, ko nozīmē jaunais saturs un izvēļu grozi.

Nebaidīties kļūdīties

Skolu vadībai un pedagogiem noteikti vērts padomāt, kā palīdzēt jauniešiem mazināt bailes no nepareizas izvēles. Domājot par vidusskolu, nereti pastāv uzskats, ka šī ir izvēle uz visu atlikušo mūžu, un, ja tā tiks izdarīta kļūdaini, tas ietekmēs visu karjeru. Patiesībā mūsdienās darba tirgus mainās un attīstās tik strauji, ka neviena profesija nav uz mūžu – ir jāmācās visu laiku, pilnveidojot zināšanas un prasmes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.