Menu
 

Pārstrādei savāktas 635,7 tonnas makulatūras; starp čaklākajiem – mazie ķekavieši

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vienojot 439 Latvijas izglītības iestāžu audzēkņus zaļāka mērķa labā, ir noslēgusies “Zaļā josta” rīkotā makulatūras vākšanas konkursa “Tīrai Latvijai” 2022./2023. mācību gada sezona. Šogad makulatūras vākšanā izdevies iesaistīt vairāk nekā 113,8 tūkstošus bērnu un jauniešu, pārstrādei nogādājot 635 tonnas un 705 kg makulatūras (papīra un kartona iepakojuma un izstrādājumu), kas ir par 80 tonnām vairāk nekā pērn.

Vērtīgas balvas saņems makulatūras vākšanas kampaņas “Tīrai Latvijai” laureāti divās nominācijās. Pēc visvairāk savāktā makulatūras daudzuma izglītības iestādē pirmo vietu valsts mērogā otro gadu pēc kārtas izcīnīja Stāķu pamatskola, kuras audzēkņi pārstrādei nogādāja 22,243 tonnas makulatūras. Turklāt tas ir par 3,3 tonnām jeb 18% vairāk, nekā pērn. Otro vietu konkursā ieguva Ķekavas vidusskola ar savāktām 11,575 tonnām makulatūras. Savukārt godpilno trešo vietu šogad izcīnīja Ludzas 2. vidusskola, kuras audzēkņi savākuši 8,140 tonnas nevajadzīgu papīru un kartonu.

Arī pēc savāktā makulatūras daudzuma uz vienu audzēkni izglītības iestādē triumfējusi Stāķu pamatskola – katrs audzēknis pārstrādei nogādājis vidēji 186,92 kg makulatūras, vēsta “Zaļā josta”.

Mācību gada laikā skolēni, iesaistot ģimenes, radus un draugus, pārstrādei savākuši 635,7 tonnas papīra un kartona. Visa kampaņas laikā savāktā makulatūra nogādāta pārstrādē Latvijā un tuvējās kaimiņvalstīs, kļūstot par izejvielu jaunu papīra un kartona izstrādājumu ražošanā – sākot ar jaunu rakstāmpapīru, beidzot ar ekoloģiskām dzīvnieku pakaišu granulām vai siltumizolācijas materiāliem. Ikviens kampaņas dalībnieks varēs savām acīm redzēt atkritumu šķirošanas nozīmi, jo par katru savākto makulatūras tonnu saņems 5 kg pārstrādāta papīra, kas, iespējams, ir iegūts no viņu pašu savāktās makulatūras.

Visvairāk konkursa dalībnieku kā ierasts bija no Rīgas reģiona un galvaspilsētas. Rīgu un Rīgas reģionu konkursā pārstāvēja 115 izglītības iestādes, kopumā savācot 118,928 tonnas makulatūras. Vidzemi konkursā pārstāvēja 93 izglītības iestādes, savācot 132,485 tonnas makulatūras, kas ir apmēram divreiz vairāk, nekā pērn.

Makulatūras vākšana pārstrādei ir neliels, bet nozīmīgs veids, kā ikviens iedzīvotājs var parūpēties par mūsu planētu, norāda kampaņas iniciatori. Atgriežot makulatūru atkārtotā apritē, tiek ietaupīts ievērojams resursu – koksnes, elektrības, ūdens, darbaspēka – apjoms, saudzēta daba un mazināts atmosfērā nonākušais CO2 apjoms, piebremzējot cilvēka darbības izraisītās klimata pārmaiņas.

Šogad kampaņas “Tīrai Latvijai” ietvaros izglābti 11,9 tūkstoši koku, ietaupīti 2880,9 tūkstoši litru ūdens un atgūtas 492 tonnas otrreizēji pārstrādāta papīra. Iesaistīšanās atkritumu šķirošanā ir ikviena iedzīvotāja pienākums, lai veicinātu aprites ekonomikas darbību Latvijā, ne tikai domājot par vidi lokāli, bet arī par visas Eiropas un pasaules nākotni globāli.

Šogad kampaņa “Tīrai Latvijai” norisinājās 19.gadu, apvienojot tās dalībniekus ar vadmotīvu “Domā globāli, rīkojies lokāli!”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.