Menu
 

Vācijā vēl trīs cilvēki aizturēti saistībā ar galēji labējo plānoto apvērsumu

  • Autors:  LETA--AP

Vācijas policija aizturējusi vēl trīs cilvēkus saistībā ar galēji labējo plāniem sarīkot valsts apvērsumu, otrdien paziņojusi federālā prokuratūra. Trīs aizdomās turamie tika aizturēti pirmdienas vakarā Bādenes-Virtembergas federālajā zemē. Viņi tiek turēti aizdomās par dalību teroristiskā organizācijā, atklāja prokuratūra.

Pagājušā gada decembrī Vācijas policija aizturēja 25 cilvēkus, tai skaitā bijušo tienesi, aristokrātu un atvaļinātu desantnieku, kuri tika apsūdzēti valsts apvērsuma plānošanā. Šis grupējums ir saistīts ar kustību "Reichsbürger" ("Reiha pilsoņi"), kas noraida Vācijas pēckara konstitūcijas likumību. Varasiestādes pavēstīja, ka trīs cilvēki, kas tika aizturēti pirmdienas vakarā, dažādos veidos bijuši saistīti ar aizdomās turamajiem apvērsuma mēģinājuma lietā.

Aizturētā Johanna F.J. tiek turēta aizdomās par aktīvu darbību sazvērnieku grupā kopš 2022.gada maija, vairākkārt piedaloties līderu sanāksmēs, kurās tika pārrunāti grupas mērķi un organizācija. Turklāt viņa centusies sazināties ar Krievijas ģenerālkonsulu un pēc tam tikusies ar viņu divas reizes. Tikšanās mērķis bijis iegūt atbalstu grupas darbībai, atklāja prokuratūra.

Aizturētais Hanss Joahims H. tiek turēts aizdomās par aktīvu darbību grupā kopš tās dibināšanas, sniedzot tai finansiālu atbalstu vairāk nekā 140 000 eiro apmērā. Turklāt viņš esot aktīvi piedalījies sazvērnieku sanāksmēs, jaunu dalībnieku vervēšanā un tā sauktajās sponsoru sanāksmēs.

Aizturētais Stefens V. tiek turēts aizdomās par pievienošanos grupējumam ne vēlāk kā 2022.gada jūlijā un vadošas lomas uzņemšanos tā dēvētajā iekšzemes drošības rotā. Viņš piedalījies vairākās plānu saskaņošanas sanāksmēs. Viņa uzdevums bijis savervēt cilvēkus savai atbildības zonai un tos militāri apmācīt, secinājuši prokurori.

Vācijas drošības iestādes pēdējos gados ir izjaukušas vairākas ar "Reiha pilsoņiem" saistītu nelielu grupu plānotas sazvērestības. Šīs grupas apsūdzētas uzbrukumu plānošanā kritiskajai infrastruktūrai, valdības amatpersonām un parlamentam. Lai gan nav skaidrs, cik tālu šie plāni bija attīstīti, varasiestādes satrauc fakts, ka sazvērniekiem izdevies iegādāties ieročus un viņu vidū ir cilvēki, kuri parasti nav drošības iestāžu uzmanības lokā, piemēram, tiesneši un policisti.

Vācijas iekšējā izlūkdienesta - Federālā konstitūcijas aizsardzības biroja (BfV) - prezidents Tomass Haldenvangs pirmdien intervijā ziņu aģentūrai AP brīdināja, ka Vācijā pieaug pret valdību vērsts ekstrēmisms. Haldenvangs atzina, ka tādi sazvērestības plāni, kāds tika izjaukts pagājušajā gadā, visticamāk, nebūs pēdējie.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.