Menu
 

Kredīts vai līzings – kā izvēlēties piemērotāko finansēšanas veidu auto iegādei? Apriņķis.lv

  • Autors:  Dainis Skrinda, “Inbank Latvia” vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vasaras un atvaļinājuma sezona nereti ir laiks tuvākiem un tālākiem izbraucieniem. Tas var būt arī iemesls, lai apsvērtu esošā  auto maiņu vai arī motocikla iegādi. Ņemot vērā, ka pirkums ir diezgan liels un tikai retajam būs uzkrāti pietiekami līdzekļi šādas idejas realizēšanai, tad visbiežāk spēkrata iegādei nepieciešamo naudu  ir jāmeklē ar aizdevuma starpniecību.

Latvijā vairākums iedzīvotāju priekšroku dod vidēji veciem transportlīdzekļiem, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas apkopotā informācija. Vairāk nekā puse (52 %) no pirmo reizi reģistrētiem auto ir vecāki par 11 gadiem. Turklāt direkcijas dati norāda, ka tendence iegādāties auto, kas ir ražots pirms 11 vai vairāk gadiem, aizvien palielinās. Tikai katrs piektais no visiem transportlīdzekļiem, kas Latvijā ir pirmo reizi reģistrēti, nepārsniedz desmit gadu stāžu. To apliecina arī “Inbank Latvia” statistika par vidējo kredītņēmēju. Vidējais auto aizdevuma termiņš ir 60 mēneši jeb pieci gadi, bet vidējā kredīta summa – 7840 eiro. 

Kāda ir atšķirība starp abiem šiem spēkrata finansēšanas veidiem, un kā izvēlēties sev piemērotāko? Aicinām iepazīties ar atbildēm uz četriem biežāk uzdotajiem jautājumiem. 

Lietots vai jauns auto?

Pirms sākt apzināt finansēšanas iespējas, ir svarīgi, vai plānots iegādāties jaunu vai lietotu auto. Pirmajā gadījumā atbilstošāks risinājums būs līzings, bet otrā – auto kredīts. Līzinga gadījumā procentu likme  varētu būt mazāka nekā kredītam, taču pastāv virkne nosacījumu, piemēram, obligāta KASKO aprošināšana. Tāpat lietotam auto ir nepieciešams novērtējums, ko ietekmē tā nobraukums, vecums un citi faktori. Savukārt a kredītam nav tik strikti ierobežojumi auto vecuma vai nobraukuma ziņā, un ir citas priekšrocības.

 Pieņemu, ka ir daļa cilvēku, kurus biedē vārds “kredīts”, jo tas, viņu ieskatā, nozīmē ne tikai ilgtermiņa saistības, bet arī augstus ienākumus, kādi ir ne visiem. Patiesībā kredītam ir jābūt samērīgam ar klienta ienākumiem, un šis auto finansēšanas veids ir ļoti elastīgs. Izvēloties ienākumiem atbilstošu kredīta apjomu un atmaksas periodu, auto kredīts pieejams arī cilvēkiem ar mēneša ienākumiem sākot no 600 eiro. Saskaņā ar uzņēmuma apkopoto statistiku vidējie auto kredītņēmēja ienākumi ir aptuveni 1250 eiro mēnesī. 

Vidēji klienti vēlas mainīt auto ik pa trim vai četriem gadiem, taču tik īsā laikā atmaksāt pilnībā kredītsaistības ir salīdzinoši dārgi, tāpēc uzņēmums piedāvā risinājumu “Auto kredīts Plus”, kas primāri radīts klientiem, kuri jau mašīnas iegādes brīdī apzinās, ka vēlēsies to mainīt, tādējādi sniedzot iespēju iegādāties labāku mašīnu, taču maksājot mazāku ikmēneša maksājumu. Atšķirībā no standarta auto kredīta “Auto kredītam Plus” ir atlikusī vērtība, jeb daļa summas, kas tiek atstāta kredīta termiņa beigās. To klients var samaksāt pēdējā maksājumā, pārdodot auto vai arī ir iespēja sagatavot jaunu maksājuma grafiku atlikumam, ja klients tomēr vēlas turpināt braukt ar esošo auto. Tāpat kā standarta auto kredītam, arī šim risinājumam arī nav nepieciešama pirmā iemaksa un KASKO apdrošināšana nav obligāta.

Īpašnieks vai nomnieks? 

Meklējot piemērotāko finansējuma veidu jauna vai lietota spēkrata iegādei, svarīgi ir saprast cilvēka vēlmi – būt par auto īpašnieku vai samierināties ar nomnieka statusu. Auto kredīta gadījumā tas tiek izsniegts izraudzītā spēkrata iegādei. Tas nozīmē, ka transportlīdzeklis jau kopš iegādes brīža pieder kredītņēmējam. Savukārt līzinga gadījumā īpašnieks (līzinga kompānija) ir finansētājs, bet persona, kura ikdienā ar to pārvietojas un maksā ikmēneša maksājumus, – turētājs.

Ar vai bez pirmās iemaksas?

Vēl viens būtisks aspekts, kas jāņem vērā, ir pirmā iemaksa. Auto kredīta gadījumā pakalpojuma sniedzēji neprasa pirmo iemaksu un nauda tiek izsniegta pirms auto iegādes. Pēc kredīta saņemšanas sev vēlamo auto var izraudzīties 30 dienu laikā. Tas nozīmē, ka sākotnēji ir iespēja uzzināt savas kredīta iespējas, izvērtēt piedāvājumu un saņemt naudu savā kontā, lai nesteidzīgi izvēlētos sev piemērotāko auto. Savukārt līzings būs atbilstošāks cilvēkiem ar uzkrājumiem, kurus var novirzīt auto pirmajai iemaksai. Līzinga uzņēmumi pārsvarā nosaka pirmo iemaksu 10 % līdz 25 % no auto cenas.

Ikmēneša maksājuma apjoms?

Ikvienam cilvēkam, kurš uzņemas finanšu saistības uz vairākiem gadiem, svarīgs ir jautājums par ikmēneša maksājuma apjomu. Ne reti tiek salīdzināta tikai aizdevuma procentu likme, bet tiek aizmirsti kopējie izdevumi auto iegādes procesā. Tāpēc būtiski saprast, vai ir iespēja veikt pirmās iemaksas daļu jau darījuma sākumā, un izvērtēt, cik ilgi plānots braukt ar konkrēto auto, jo piedāvātie risinājumi tirgū ļauj veikt maksājumu reāli par to laiku, kamēr auto tiek lietots. Arī līzinga gadījumā ikmēneša maksājums līdzīgai summai var būt zemāks nekā kredīta gadījumā, bet jārēķinās ar pirmo iemaksu. Savukārt standarta auto kredīta gadījumā ikmēneša maksājums visu maksāšanas periodu būs paredzams, respektīvi nemainīgs.

Rezumējums – auto kredīts ir piemērotākais risinājums lietota auto iegādei situācijās, kad cilvēks grib būt sava auto īpašnieks, iespējams nolēmis netērēt līdzekļus KASKO apdrošināšanai un nevēlas novirzīt daļu summas pirmās iemaksas veikšanai. Tajā pašā laikā viņam ir svarīgs nemainīgs mēneša maksājums visā aizņēmuma apmaksas periodā. Savukārt līzings noderēs tiem, kuri vēlas braukt ar jaunu auto un kuriem ir brīvi finanšu resursi, lai veiktu pirmo iemaksu. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.