Logo
Drukāt šo lapu

Ceturtā daļa iedzīvotāju pēdējā gada laikā saskārusies ar grūtībām veikt komunālos maksājumus

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

27 % Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pēdējā gada laikā ir piedzīvojuši grūtības apmaksāt komunālo maksājumu rēķinus, liecina apdrošināšanas sabiedrības “Ergo” veiktā aptauja. 51 % aptaujāto pieļauj iespēju, ka ar šādu situāciju varētu saskarties turpmākā gada laikā.

Grūtības veikt kādu no komunālajiem maksājumiem visbiežāk bijušas Latgales reģiona iedzīvotājiem (35 %), bet vismazāk skārušas vidzemniekus (24 %). Rēķinu apmaksa visvairāk radījusi sarežģījumus cilvēkiem vecumā no 18 līdz 29 un no 40 līdz 49 gadiem, biežāk sievietēm (29 %) nekā vīriešiem (25 %), liecina aptaujas dati. Kā biežākos iemeslus, kuru dēļ rēķini par mājokli netiek samaksāti, respondenti min līdzekļu trūkumu visu rēķinu apmaksai vai negaidītus izdevumus citā jomā.

Aptaujas dati iezīmē iedzīvotāju grupas, kuras visvairāk uztrauc iespējamās grūtības nākotnē norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem. Pirmkārt, tie ir iedzīvotāji, kas dzīvo vieni (50 %), kā arī daudzbērnu ģimenes ar četriem bērniem (57 %).

Likumsakarīgi, ka šis jautājums īpaši satrauc iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem – tos, kuru mājsaimniecībā ienākumi uz vienu cilvēki ir līdz 150 eiro (88 %), kā arī robežās no 151 līdz 350 eiro (78 %). Taču bažas par spēju apmaksāt komunālos pakalpojumus māc arī materiāli nodrošinātākos, tostarp katru piekto iedzīvotāju ar mājsaimniecības ienākumiem virs 1500 eiro uz vienu cilvēku. Analizējot respondentu vecuma grupas, redzams, ka nedaudz drošāk par pārējiem rēķinu apmaksas ziņā jūtas iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem, kā arī seniori 60-74 gadu vecumā.

Nespēja tuvākā gada laikā norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem sievietes (46 %) uztrauc vairāk nekā vīriešus (36 %). Visnedrošāk par to jūtas Latgales iedzīvotāji (58 %), bet vispārliecinātākie ir kurzemnieki – 37 % no šī reģiona iedzīvotājiem atbildējuši, ka jūtas droši par spēju nākotnē apmaksāt rēķinus.

“Aizvadītais gads saistās ar dažādiem ekonomiskiem izaicinājumiem – Latvija piedzīvojusi augstāko inflācijas kāpumu visā eirozonā – 20,8 %. Līdz ar to saprotams, ka daļai mājsaimniecību dažādu apstākļu dēļ var rasties grūtības apmaksāt rēķinus. Ja tas skar pakalpojumus, no kuriem iespējams kaut uz laiku atteikties, tā ir viena lieta, taču, ja cilvēks nespēj apmaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus par pamatvajadzībām – apkuri, gāzi, elektrību –, problēma ir krietni nopietnāka, it īpaši, ja nav izveidoti uzkrājumi,” komentē “Ergo” Korporatīvo darījumu departamenta direktors Māris Kukurs.

“Mūsuprāt, apdrošināšanai ir jāsniedz risinājums arī situācijās, kas saistītas ar rēķinu apmaksu, tādēļ šogad esam sākuši piedāvāt rēķinu apdrošināšanu “Elektrum” klientiem. Tā paredz elektrības un gāzes rēķinu apmaksāšanu situācijās, kad iestājas bezdarbs, darbnespēja vai notiek smags nelaimes gadījums – apstākļi, kuru dēļ klients pats uz laiku nespēj veikt rēķinu apmaksu. Tad to uzņemas apdrošinātājs.”

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024