Menu
 

Mārtiņš Āboliņš: Vasaras beigās inflācija Latvijā varētu samazināties līdz 5 %

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, ekonomists, “Citadele banka”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šī gada maijs, visticamāk, būs pēdējais mēnesis tuvākajā nākotnē, kad gada inflācija Latvijā vēl pārsniedza 10 % un līdz septembrim gada inflācija Latvijā varētu noslīdēt līdz 5 %. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada maijā patēriņa cenas Latvijā bija par 12,1 % augstākas nekā pērn, savukārt pēdējā mēneša laikā cenas Latvijā pieauga par 1,2 %.

Neskatoties uz iespaidīgo gāzes cenu kritumu biržās un kopumā ļoti saprātīgu elektroenerģijas cenu līmeni “Nordpool” biržā, maijā Latvijā būtiski pieauga elektroenerģijas un siltumenerģijas cenas, jo ar 1. maiju beidzās valsts atbalsta pasākumi, un, piemēram, apkures tarifi Rīgā tika samazināti tikai mēneša vidū.

Patēriņu cenu straujākais kāpums Latvijā noteikti ir beidzies un maijā gandrīz visu mēneša inflāciju Latvijā veidoja elektroenerģijas, kā arī siltumenerģijas cenu kāpums. Inflācija mazinās ne tikai Latvijā, bet arī citos pasaules reģionos. Dažādu resursu cenas pasaulē krīt kopš pērnā gada maija, ražošanas apjomi rūpniecībā samazinās, jo pandēmijas laika lielais netipiski pieprasījums pēc precēm ir beidzies, un loģistikas izmaksas arī atgriežas iepriekšējā līmenī.

Tāpat Covid-19 pandēmijas ekonomikas atbalsta pasākumi ir beigušies, un arvien vairāk jūtam arī centrālo banku centienus ierobežot inflāciju. Piemēram, ASV naudas piedāvājums samazinās pirmo reizi vairāk nekā 50 gadu laikā. Tas ir noņēmis spiedienu uz preču cenām, tomēr inflācija kopumā Latvijā joprojām ir augsta. Iekšējo pakalpojumu cenas pārsvarā turpina augt pietiekami straujā tempā, un par plašāku cenu samazinājumu, zemāku resursu vai enerģijas cenu dēļ, pagaidām nevaram runāt.

Šobrīd lielais jautājums ir, kad un vai sāks mazināties pārtikas cenas, kas šogad turpināja augt, neskatoties uz dažādu pārtikas izejvielu un energoresursu cenu kritumu finanšu tirgos. Šeit  ir pirmās labās ziņas – maijā pirmo reizi kopš 2021. gada augusta Latvijā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,1 %. Kopš 2021. gada augusta pārtikas cenas kopumā Latvijā ir augušas par vairāk nekā 40 % un uz šī fona cenu samazinājums maijā, protams, ir ļoti nebūtisks. Tomēr maija mēnesim pārtikas cenu samazinājumi Latvijā nav raksturīgi, un tādēļ domāju, ka vismaz līdz vasaras beigām mēs noteikti varam gaidīt tālāku pārtikas cenu samazinājumu Latvijā.

Pēdējo divu gadu laikā pārtikas cenas Latvijā augušas daudz straujāk kā citur Eiropā vai pasaulē. Daļēji tas ir saistīts ar energoresursu un citu izejvielu cenu kāpumu, ko, iespējams, esam izjutuši ātrāk un izteiktāk kā citas Eiropas valstis, kaut vai dēļ mūsu tuvuma karam Ukrainā. Tomēr ne visas pārtikas cenu inflācijas atšķirības starp Baltiju un citām Eiropas valstīm var izskaidrot ar makroekonomiski izmērāmiem lielumiem, un, enerģijas cenām normalizējoties, mums prasītos plašāks pārtikas cenu samazinājums. Pagaidām to redzam produktiem, kuriem ir īss realizācijas termiņš. Piemēram, piena produktu un dārziņu cenas maijā samazinājās, jo to ražošanas izmaksās ātrāk ienāk zemākas enerģijas cenas.

Pēc manām prognozēm, tuvākajos dažos mēnešos Latvijā varētu būt neliela deflācija mēneša ietvaros, lētākas siltumenerģijas un sezonāla pārtikas cenu samazinājuma dēļ, un vidējā gada inflācija Latvijā šogad varētu būt ap 9-9,5 %. Siltumenerģijas cenas nākamajā apkures sezonā būs lētākas nekā šobrīd pat bez valsts atbalsta, un valsts ir apņēmusies izstrādāt sistēmu mērķētākai atbalsta sniegšanai, ja tas būs nepieciešams. Šāda ambīcija noteikti ir apsveicama, lai arī ir risks radīt nepilnīgu vai arī administratīvi smagnēju sistēmu.

Vienlaikus plašu cenu kritumu, visticamāk, nav pamats gaidīt. Vidējā darba alga Latvijā šī gada pirmajā ceturksnī ir augusi par 12 % salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bezdarbs ir zems un mazinās tālāk, kas turpinās spiest uz pakalpojumu cenām. Ņemot vērā augstos valstu parāda līmeņus, procentu likmju kāpums, visticamāk, tuvojas beigām, taču vienlaikus finanšu tirgus prognozes par procentu likmju mazināšanos jau nākamgad varētu būt pārsteidzīgas un ar EURIBOR likmēm 3,5-4 % apmērā var nākties sadzīvot ilgāku laiku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.