Menu
 

Siguldas novada bibliotēkā – Māris Mitrevics un grāmata "Gaujas plostnieka stāsts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada bibliotēka Foto - Siguldas novada bibliotēka

Siguldas novada bibliotēkā aizvadītas sirsnīgas sarunas ar Gaujas plostnieku Māri Mitrevicu saistībā ar maijā iznākušo grāmatu “Gaujas plostnieka stāsts” par dzīvi, Gauju, plostniekiem un plostnieka amata prasmi, kas saglabāta no paaudzes paaudzē.

Pasākumā ar stāstiem par plostnieku amatu prasmēm piedalījās arī grāmatas priekšvārda autors, “Latvijas valsts mežu” padomes loceklis, Strenču plostnieku svētku tradīcijas iniciators Mārtiņš Gaigals, kurš veicis lielu ieguldījumu, lai plostnieku  prasmes iekļautu UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, informēja Siguldas novada bibliotēkas direktora vietniece Iveta Hamčanovska.

Māra Mitrevica grāmatas “Gaujas plostnieka stāsts” pirmā daļa ietver 1998. gadā izdoto atmiņu grāmatu “Aiz nākošā līkuma”  – 1960. gada plostnieka dienasgrāmatu par darbošanos uz plosta ar plostnieka ķeksi posmā Turaida – Murjāņi. Savukārt otrā daļa iever Māra Mitrevica jeb Gaujas Mitrā personīgo atmiņu stāstu bildēs no agras bērnības līdz šodienai – par Gauju, baļķiem  un plostniekiem.

Ne bez Māra nopelna 2022. gada 1. decembrī Marokā, Rabātā UNESCO Starpvaldību komiteja nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai lēma iekļaut UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā vairāku valstu mantojuma elementu “Koku pludināšana”, kurā ietilpst arī Latvijas Nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma vērtība – Gaujas plostnieku amata prasmes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.