Menu
 

Lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju vasaras saulgrieži un Jāņi ir mīļākie svētki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju (58%) vasaras saulgrieži vai Jāņi ir gada mīļākie svētki, liecina modes un izklaides centra “Rīga Plaza” veiktā aptauja. 80% mūsu valsts iedzīvotāju īpaši atzīmē vasaras saulgriežus vai Jāņus, vairums īsteno latviešu tradīcijas un rituālus, gatavo latviskus ēdienus un dzērienus.

Īpaši tas novērojams lauku reģionos, kur 71% respondentu norāda vasaras saulgriežus vai Jāņus kā savus mīļākos. Svinības lielākoties norisinās Līgo svētkos un Jāņu dienā – vien neliela daļa (16%) latviešu seko sentēvu tradīcijām un drīzāk izvēlas svinēt tieši vasaras saulgriežus, kas parasti ir pāris dienas pirms Jāņiem.

Visiemīļotākais vasaras saulgriežu vai Jāņu atzīmēšanas veids ir svinības ģimenes lokā, kā arī laukos vai pie dabas (49%). Tāpat cilvēki izvēlas doties ciemos pie draugiem vai radiem (38%), retāk – svinēt mājās kopā ar viesiem (22%). 14% iedzīvotāju ierasti apmeklē kādu publisku pasākumu, un pavisam neliela daļa (6%) brīvajās dienās izvēlas aizbraukt ceļojumā uz citām valstīm.

Vairums iedzīvotāju (70%) īsteno latviešu tradīcijas un rituālus – pin vainagu, rotā mājvietu ar jāņuzālēm, kurina ugunskuru u.tml. Visbiežāk šāda veida aktivitātes īsteno personas vecuma posmā no 40 līdz 49 gadiem un no 60 līdz 74 gadiem. Tāpat mazliet vairāk nekā pusei (51%) iedzīvotāju ir svarīgi vasaras saulgriežos vai Jāņos gatavot latviskus ēdienus un dzērienus. Reģionu pilsētās (57%) un laukos (59%) tas ir populārāk nekā Rīgā (47%) un citās lielajās pilsētās (43%).

Gandrīz divas trešdaļas iedzīvotāju zina un var noskaitīt vai nodziedāt vismaz vienu Jāņu tautasdziesmu. Savukārt aptuveni ceturtdaļa latviešu vasaras saulgriežu vai Jāņu svinībām izvēlas tautiska stila apģērbus un rotas. Par atbilstošu svētku tērpu vairāk domā sievietes (35%), biežāk – reģionu pilsētās un laukos, nevis Rīgā un citās lielajās pilsētās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.