Menu
 

Aptauja: 73% iedzīvotāju drošības prasībām āra tirdzniecības vietās pievērš maz uzmanības

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

73% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka āra tirdzniecības vietās pievērš mazāk uzmanību tam, vai tirgotāji ievēro visas pārtikas drošības prasības, liecina tekstila nomas servisa uzņēmuma "Lindstrom" un pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" īstenotās aptaujas rezultāti. Eksperti atgādina, ka arī āra tirdzniecības vietās tirgotājiem ir jāievēro augstākie drošības standarti, lai maksimāli pasargātu pircējus, tāpēc, lai arī iedzīvotāji ir pieļāvīgāki, higiēnas standartu atkāpes nav pieļaujamas.

Īstenotajā aptaujā arī noskaidrots, ka 22% iedzīvotāju drīzāk vai pilnībā piekrīt, ka āra tirdzniecības vietās, piemēram, tirgos, mazajos tirdziņos, izbraukuma tirdzniecībā, pircēji pievērš mazāku uzmanību drošības prasību ievērošanai, kamēr vēl 5% aptaujāto norāda ka neiepērkas āra tirdzniecības vietās.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ieteikumiem labas higiēnas prakses ievērošanai, darbā ar pārtiku svarīgi ir vadīties pēc “Codex Alimentarius” komisijas izstrādātajiem starptautiskajiem principiem "Higiēniskās prakses kodekss termiski apstrādātai pārtikai sabiedriskajā ēdināšanā", kas nosaka, ka visiem darbiniekiem jāvalkā piemērots darba apģērbs, ieskaitot galvassegu un apavus. Tam ir jābūt ērtam un viegli mazgājamam, kā arī ir jānodrošina atbilstoša darba apģērba mazgāšana. To nevar mazgāt un žāvēt telpās, kur apstrādā pārtiku, un tas ir jāuzglabā atsevišķi no ielas apģērba.

"Iestājoties siltam laikam, aizvien vairāk aktivizējas āra tirdzniecības vietas, piemēram, dažādi tirdziņi. Arī šajās vietās ir jāievēro neskaitāmas drošības prasības, piemēram, pienācīga pārtikas uzglabāšana, produktu transportēšana un izvietošana pārdošanai, darbinieku personīgā higiēna, kā arī piemērots darba apģērbs. Tirgotājiem ir svarīgi atcerēties, ka neatkarīgi no tirdzniecības vietas veida, klientu veselība jātur augstāk par visu ," skaidro "Lindstrom" vadītājs Ivars Šmits.

PVD arī šogad ir atgādinājis, ka īpaša uzmanība jāpievērš produktu uzglabāšanas apstākļiem ielu tirdzniecības vietās – temperatūrai, produktu derīguma termiņiem, pircējiem esot īpaši uzmanīgiem, pērkot augsta riska pārtiku (svaigu gaļu, zivis, pienu, kūkas ar krēma pildījumu u.c.) – tai vienmēr ir jābūt uzglabātai aukstumā. Tāpat rūpīgi jāpārbauda preces derīguma termiņš un nopirktos augļus un dārzeņus pirms lietošanas uzturā rūpīgi jānomazgā.

Pircēji tiek iedrošināti par jebkuriem novērotajiem pārkāpumiem ziņot PVD.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.