Menu
 

"Latio": Jūnijā puse pārdevēju prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu par pārdošanā izlikto nekustamo īpašumu

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Jūnijā 48% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu par pārdošanā izlikto nekustamo īpašumu, kas rezultējas ar zaudētu vai samazinātu pircēju interesi, informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

Likumsakarīgi pieaudzis arī mājokļa pārdošanai nepieciešamo dienu skaits - vidēji 86 dienas bija nepieciešamas, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu (maijā - 83, aprīlī - 81 diena, martā - 83 dienas, februārī - 85, janvārī - 80, decembrī - 70).

"Latio" informē, ka pārdošanas sludinājumu skaits aug, īpašniekiem laicīgi izliekot pārdošanā objektus pirms nākamās apkures sezonas sākumā. Kopš janvāra dzīvokļu pārdošanas sludinājumu skaits Rīgā palielinājies par ceturto daļu, turpretī īrei pieejamo dzīvokļu skaits samazinājies par vairāk nekā 35%, ko "Latio" skaidro ar to, ka liela daļa iedzīvotāju šā brīža ekonomiskās situācijas ietekmē lemj par labu īrei, nevis mājokļa iegādei.

"Latio" informē, ka jūnijā 8% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža (maijā - 7%, aprīlī - 6% martā - 5%, februārī - 4%, janvārī - 4%, decembrī - 5%), bet 48% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu (maijā - 50%, aprīlī - 49%, martā - 51%, februārī - 50%, janvārī un decembrī - 52%).

Savukārt 1% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu nekā norādīts sludinājumā (maijā - 1%, aprīlī - 2%, martā - 2%, februārī, janvārī un decembrī - 1%).

Tāpat "Latio" informē, ka jūnijā 32% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes (maijā - 33%, aprīlī - 33%, martā - 31%, februārī - 30%, janvārī un decembrī - 29%).

Kopumā jūnijā iegādei Rīgā bija pieejami 4625 dzīvokļi, savukārt īrei uz pusi mazāk - vien 2300.

"Latio" pārstāvji skaidro, ka brīdī, kad piedāvājums krietni pārsniedz pieprasījumu, pircējiem ir vairāk argumentu, ar kuriem mēģināt panākt sev izdevīgāku cenas piedāvājumu. Ņemot vērā arvien augošo EURIBOR likmi, kas jūnijā sasniegusi 4%, bažas par nākamo apkures sezonu un pieaugušās izmaksas mājokļu renovācijas darbiem, pārdevēju vēlme pārdot īpašumu, iespēju robežās variējot ar cenas elastību, būtu loģisks solis - tomēr paradoksālā kārtā pārdevēji "nepadodas" un masveida cenu samazinājums īpašumiem netiek novērots, atzīst "Latio" eksperti.

Kompānijā skaidro, ka arī pārdošanas sludinājumu skaits mazāks nekļūst. Ja īpašnieka noteiktā cena ir virs vidējās tirgus cenas, potenciālie interesenti ātri zaudē interesi un sāk meklēt citu cenas ziņā pievilcīgāku īpašumu. Tas attiecas vienlīdz kā uz dzīvokļiem, tā privātmājām.

Cenas, kas būtu vērtējamas virs vidējā tirgus rādītāja, raksturīgas arī īpašumiem ar līdz galam nesakārtotu dokumentāciju, piemēram, ēkām, kas nav nodotas ekspluatācijā, informē "Latio". Šādus objektus īpašniekus mudina pārdot izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likumā, nosakot, ka no šī gada 1.janvāra paaugstināta NĪN likme 3% apmērā no kadastrālās būves vērtības tiek piemērota tiem īpašumiem, kas saņēmuši būvatļauju pirms 2014.gada 1.oktobra un ēku nav nodevuši ekspluatācijā līdz pērnā gada 1.oktobrim.

"Latio" Nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Vija Gailīte skaidro, ka brīdī, kad pārdevējs nosaka savam objektam tirgum adekvātu cenu un prasītā summa atbilst klienta iekšējai sajūtai par to, kādai tai ir jābūt, īpašumu var pārdot samērā ātri. Nekustamā īpašuma tirgus ir ļoti jutīgs pret izmaiņām, tādēļ pareiza pārdevēju un pircēju "saspēle" ir ļoti būtiska, lai darījums vispār notiktu.

Sērijveida ēkās iegādei pieejamo dzīvokļu piedāvājums jūnijā pārsniedzis 2300, bet īrei pieejami vien 930 dzīvokļi jeb par 5% mazāk nekā maijā. Vidējās cenas darījumos turas nemainīgas, un šobrīd ir 1060 eiro par kvadrātmetru.

Jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgas apkaimēs jūnijā iegādei bija pieejami 1090 dzīvokļi. Vidējā cena sludinājumos ir 2700 eiro par kvadrātmetru, bet faktiskajos darījumos - 2550 eiro par kvadrātmetru jeb par 10% vairāk nekā pērn. 

Savukārt jauno projektu otrreizējā tirgū vidējās darījumu cenas apkaimēs svārstās ap 1950 eiro par kvadrātmetru, bet Rīgas centrā - 2540 eiro par kvadrātmetru. 

Analizējot tirgus dalībnieku aktivitāti jauno projektu sektorā, "Latio" eksperti novērojuši iedzīvotāju pielāgošanos jaunajai ekonomiskajai realitātei. Proti, sākotnējā klientu interese saistīta ar lielākas platības trīs vai četru istabu dzīvokļiem, tomēr, nonākot līdz rezervācijai, šobrīd tiek iegādāts nelielas platības vienas vai divu istabu mājoklis. "Latio" norāda, ka pircēju pacietība nav izsmelta, gaidot signālu EURIBOR likmes samazināšanai, kas, pēc Eiropas Centrālās bankas aplēsēm, tuvākajā laikā vēl netiek prognozēts.

Līdzīgas tendences novērotas arī Vidzemes un Zemgales reģionos. Pieprasījums pēc mājokļiem ir liels un arī teorētiski ir arī piedāvājums, tomēr lēmumi tiek pieņemti lēni, sevišķi, ja īpašums netiek iegādāts par saviem līdzekļiem, informē "Latio" pārstāvji. 

Tā kā vairums potenciālo pircēju dzīvokļa vai mājas iegādei plāno piesaistīt bankas finansējumu, varianti tiek izskatīti, rūpīgi rēķinot iespējamās ikmēneša izmaksas un modelējot scenārijus dažādām tirgus situācijām gadījumā, skaidro "Latio" pārstāvji. 

Joprojām saglabājusies nemainīgi augsta interese ir par labas kvalitātes privātmājām ar salīdzinoši nelielu platību - gan iegādei, gan īrei. Tomēr "Latio" norāda, ka pieprasījums pēc privātmājām joprojām jūtami pārsniedz piedāvājumu, tiklīdz parādās piemērots objekts par atbilstošu tirgus cenu, klāt ir arī pircējs. Nereti šādi īpašumi pat nepagūst nonākt līdz sludinājumu sadaļām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.