Menu
 

Jūnijs Latvijā bijis otrais sausākais novērojumu vēsturē

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēc rekordmaza nokrišņu daudzuma maijā Latvijā jūnijs kļuva par otro sausāko novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Valstī vidēji jūnijā bija 23,4 milimetri lietus jeb 33% no normas. Sausākā jūnija rekords pieder 1969.gadam, kad nokrišņu daudzums bija 21,6 milimetri.

Pagājušajā mēnesī lielākais nokrišņu daudzums valsts novērojumu stacijās bija Dobelē, kur tas sasniedza 47,3 milimetrus, savukārt vismazāk lija Stendē, kur reģistrēti vien 4,5 milimetri nokrišņu.

Šā gada maijā nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bija 12,2 milimetri jeb 24% no normas, un tas kļuva par sausāko maija mēnesi kopš 1924.gada, kad sākās šādu datu apkopošana. Turklāt arī aprīlis bija sausāks nekā ierasts.

Jūnija vidējā gaisa temperatūra bija +16,6 grādi, kas ir 1,4 grādi virs mēneša normas, tomēr šā gada jūnijs kļuva par vēsāko kopš 2018.gada. Pagājušā mēneša minimālā gaisa temperatūra bija -2,4 grādi 2.jūnijā Stendē, bet maksimālā temperatūra bija +31 grāds 21.jūnijā Rūjienā.

Mēneša pirmajā pusē tika pārspēti seši aukstuma rekordi, tai skaitā visas Latvijas 2. un 3.jūnija rekords, bet Ainažos ar -2 grādiem tika sasniegs jauns mēneša minimālās gaisa temperatūras rekords.

Savukārt 16. un 17.jūnijā valstī kopumā tika pārspēti 14 karstuma rekordi.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā jūnijā bija 66% - no 59% Priekuļos līdz 78% Pāvilostā. Vēja ātrums brāzmās novērojumu stacijās nepārsniedza 16 metrus sekundē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.