Menu
 

Strīds starp "Eco Baltia vide" un Jūrmalas domi par 0,7 miljonu eiro zaudējumu piedziņu būs jāvērtē AT

  • Autors:  LETA
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

"Eco Baltia vide" iesniegusi kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru noraidīta uzņēmuma prasību pret Jūrmalas domi par 706 740 eiro zaudējuma piedziņu, aģentūra LETA uzzināja tiesā. Tagad Augstākai tiesai (AT) būs jāvērtē, vai lietā ir ierosināma kasācijas tiesvedība.

Iepriekš tiesa konstatēja, ka 2016.gada 24.aprīlī Jūrmalas pilsētas dome izsludināja atklātu konkursu "Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Jūrmalas pilsētā". Tajā piedāvājumus iesniedza vairāki pretendenti, tostarp "Eco Baltia vide", tomēr uzvarēja SIA "Clean R". Ar spēkā stājušos tiesas spriedumu konkursa rezultāts ir atzīts par prettiesisku. "Eco Baltia vide" vērsās Jūrmalas pilsētas domē un tiesā, lūdzot atlīdzinājumu.

Vispirms tiesa vērtēja, vai "Eco Baltia vide" iepirkuma tiesiskas norises gaitā būtu ieguvusi tiesības slēgt līgumu. Tiesa atzina, ka Jūrmalas pilsētas domes norādes par trūkumiem, neatbilstībām un nepatiesas informācijas sniegšanu pieteicējas piedāvājumam pievienotajos kvalifikācijas dokumentos un pieteicējas tehniskajā piedāvājumā ir nepamatotas.

Tiesa nekonstatēja "Eco Baltia vide" piedāvājuma neatbilstību iepirkuma nolikuma prasībām. Secīgi tiesai nebija šaubu, ka pieteicēja iepirkuma tiesiskas norises gaitā būtu ieguvusi tiesības slēgt līgumu.

Tālāk tiesa pievērsās prasījumam atlīdzināt zaudējumus. Tiesa ņēma vērā, ka tieši "Eco Baltia vide" ir pienākums pierādīt neiegūtās peļņas aprēķina pamatotību līdz paticamības pakāpei. Tiesa atzina, ka konkrētajā gadījumā pieteicēja nav pierādījusi neiegūto peļņu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un atkritumu konteineru nodrošināšanu. "Eco Baltia vide" tiesā neiesniedza ne neiegūtās peļņas aprēķinu, no kura būtu redzami līguma izpildīšanas laikā gūtie ieņēmumi, izdevumi un to starpība, ne atbilstošus pierādījumus, kas ir šī aprēķina pamatā un apliecina, ka konkrētās izmaksas būtu pieteicējai faktiski radušās līguma izpildē. Pieteicēja balstījās tikai uz saviem konkursā iesniegtā finanšu piedāvājumā norādītajiem pieņēmumiem un prognozēm. Tādējādi lietas izskatīšanas laikā netika konstatēts, ka pieteicēja līguma izpildīšanas laikā būtu guvusi peļņu. Tāpat tiesa secināja, ka nav pamata arī citu pieteicējas prasīto zaudējumu un kaitējuma atlīdzināšanai.

"Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka Jūrmalas dome zaudējumus "Eco Baltia vide" nodarījusi neatbilstoši veikta iepirkuma par atkritumu apsaimniekošanu rezultātā, zaudējumi uzņēmumam nav atlīdzināti, tādēļ tas kopā ar kompāniju "Ekonovus" nolēma vērsties tiesā.

Viņš uzsvēra, ka zaudējumi aprēķināti, balstoties uz uzņēmumam pieejamo informāciju, un tos veido negūtā peļņa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, negūtā peļņa par konteineru nodrošināšanu, kā arī citi ar līguma neiegūšanu saistītie zaudējumi.

"Eco Baltia vide" kopā ar vēl trim kandidātiem 2016.gadā piedalījās iepirkumā par atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalā. Konkursā tika noteiktas stingras prasības attiecībā uz kandidāta pēdējo trīs gadu pieredzi un saimniecisko izdevīgumu. Pēc "Eco Baltia vide" ieskatiem, uzvarētājs šīm prasībām nekvalificējās vai atbilda tikai daļēji.

Līdz ar citiem iepirkuma kandidātiem 2016.gada oktobrī juridisko personu apvienība, kuru veido "Eco Baltia vide" un Lietuvas "Ekonovus", iesniedza sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB). Pēc vairākkārtējas iepirkuma pārsūdzēšanas IUB 2017.gada martā sūdzību noraidīja un atļāva Jūrmalas domei slēgt līgumu ar iepriekš noteikto konkursa uzvarētāju.

Tomēr "Eco Baltia vide" aizvien saskatīja pārkāpumus iepirkuma uzvarētāja noteikšanā, tāpēc vērsās ar sūdzību tiesā. Pēc vairāku gadu tiesvedības tiesa atzinusi, ka iepirkumā uzvarētājs patiešām izvēlēts nelikumīgi un tā piedāvājumu vajadzēja noraidīt. Savukārt saskaņā ar iepirkuma komisijas sēdes protokoliem "Eco Baltia vide" un "Econovus" apvienotais piedāvājums bija otrais saimnieciski izdevīgākais, līdz ar to atzīstams par konkursa uzvarētāju, ar kuru slēgt līgumu, iepriekš skaidroja Aizbalts.

Jūrmalas domes pārstāvji iepriekš aģentūrai LETA pauda viedokli, ka "Eco Baltia vide" prasība atlīdzināt it kā nodarītus zaudējumus ir nepamatota.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Eco Baltia vide" reģistrēta 1996.gadā, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānija ietilpst atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmuma grupā "Eco Baltia". AS "Eco Baltia" akcionāri ir fonds "INVL Baltic Sea Growth Fund" (52,81%), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (30,51%), "Eco Baltia" vadītājam Mārim Simanovičam piederošais uzņēmums "Enrial Holdings" (15,93%) un Kiprā reģistrēta kompānija "Penvi Investment Ltd" (0,75%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.