Menu
 

Pagarinātajā termiņā latviešu valodas pārbaudei reģistrējušies vēl 3500-4000 Krievijas pilsoņu

  • Autors:  LETA
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Pagarinātajā termiņā latviešu valodas pārbaudei reģistrējušies vēl 3500 līdz 4000 Krievijas pilsoņu, turklāt Valsts izglītības satura centrs (VISC) turpina apstrādāt informāciju par pagājušajā nedēļā saņemtajiem iesniegumiem, aģentūru LETA informēja VISC Komunikācijas nodaļas vadītāja Liene Bērziņa.

2022.gada izskaņā Saeima pieņēma likuma grozījumus, nosakot, ka Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai ir jānokārto valsts valodas pārbaudījums. Pamatā šī prasība attiecas uz iedzīvotājiem, kuri ilgus gadus dzīvojuši Latvijā, taču Latvijas pilsonības vietā savulaik izlēmuši pieņemt Krievijas pilsonību.

Iepriekš tika lēsts, ka minētās likuma prasības attieksies uz nepilniem 18 000 Krievijas pilsoņu. Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegtās informācijas, pirmajā pieteikšanās termiņā no 2023.gada 1.februāra līdz 24.martam valsts valodas pārbaudei reģistrējās tikai 8131 Krievijas pilsonis. Pārbaudes nokārtoja vien aptuveni puse pieteikumu iesniedzēju, visbiežāk izkrītot testa rakstu daļā.

Termiņš, lai varētu pieteikties pirmreizējai valsts valodas pārbaudei, Krievijas pilsoņiem tika pagarināts līdz 30.jūnijam, un latviešu valodas pārbaudi šīm personām būs jākārto laikā no šī gada 1.jūlija līdz 13.augustam. VISC atzīmēja, ka šāds pārbaudes kārtošanas periods noteikts, lai nenokārtotas pārbaudes gadījumā Krievijas pilsoņiem dotu iespēju augustā reģistrēties atkārtotai pārbaudei un vēlreiz to kārtot, iekļaujoties Imigrācijas likumā noteiktajos termiņos.

Atkārtotai pārbaudei no 1.augusta līdz 31.augustam varēs reģistrēties arī tie Krievijas pilsoņi, kuriem neizdevās iegūt nepieciešamo punktu skaitu pirmajā pārbaudes kārtošanas reizē šī gada pavasarī. Atkārtoti pārbaudes varēs kārtot no 4.septembra līdz 30.novembrim.

Lai atvieglotu iesniegumu par reģistrēšanos pārbaudei iesniegšanu, turpmāk tiks nodrošināta reģistrēšanās pārbaudei tikai elektroniski vai pa pastu. Iesnieguma veidlapa par reģistrēšanos pārbaudei ir pieejama VISC mājaslapā. Savukārt ar 2024.gada 1.janvāri pārbaudei varēs reģistrēties, izmantojot e-pakalpojumu portālu "Latvija.lv". Līdz šim persona iesniegumu par pārbaudes kārtošanu varēja iesniegt, tikai ierodoties centrā klātienē.

Analizējot datus par pārbaudes kārtošanas rezultātiem pērn, ir konstatēts, ka aptuveni puse nenokārto pārbaudi nepieciešamajā līmenī un pakāpē.

Tiem Krievijas pilsoņiem, kas saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļauju un līdz šī gada 1.septembrim nesniegs apliecinājumu par valsts valodas apguvi vai par noteiktu atkārtotu pārbaudi līdz 30.novembrim, uzturēšanās atļauja pēc 1.septembra vairs nebūs derīga.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.