Menu
 

Tiesībsargs: Ziedojumu vākšana dāvanām skolotājiem nav atbalstāma

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

Tiesībsarga ieskatā obligāto ziedojumu vākšana skolās nav pieļaujama, un arī brīvprātīgas vecāku iniciatīvas ar naudas vākšanu dāvanām skolotājiem nav atbalstāmas. Signālus par šāda veida papildu tēriņiem tiesībsargs teju ik dienu saņem izpētē par to, ko iepriekšējā mācību gadā vecākiem vajadzēja iegādāties bērna mācību vajadzībām un par sarakstiem jaunajam skolas gadam. Kopumā no vecākiem saņemtas vairāk nekā 1100 ziņas, informē Tiesībsarga birojā.

Piemēram, nereti izglītības iestādēs pastāv tendence apdāvināt skolas personālu, konkrēti, skolotājus. Tā bieži vien izpaužas nerakstītas tradīcijas veidā, proti, apdāvināt pedagogus izlaidumos, jubilejās un citos svētkos ar materiālām vērtībām, kas iegādātās par vecāku savākto (saziedoto) naudu. Secināms, ka šo apdāvināšanas tradīciju kopj, uztur un kultivē paši bērnu vecāki, jo sevišķi aktīvākie, kuri kā līderi piedalās vecāku komitejās, padomēs, sapulcēs, čatos u.tml. Dažkārt dāvanas mudina iegādāt arī pati klases audzinātāja, aicinot vecākus apsveikt konkrētus pedagogus.

Minētā tradīcija sakņojas ne tikai vecāku vēlmē iepriecināt, izrādīt cieņu vai pateikties skolotājam, kurš daudz darījis viņu bērnu labā, bet arī “nopirkt” skolotāja labvēlību, jo sevišķi attiecībā pret bērniem, kuru vecāki rīko apdāvināšanu. Turklāt ne visiem bērnu vecākiem ir pietiekami finanšu līdzekļi regulāriem ziedojumiem un materiālām dāvanām. Taču, baidoties, ka iebilšana varētu kaitēt bērnam, vecāki nereti pakļaujas aktīvāko klases vecāku iniciatīvām un pat spiedienam apdāvināt pedagogus. Šāda situācija nav pieņemama. Tā rada augsni nevienlīdzīgai attieksmei un bērniem māca, ka labvēlību var “nopirkt” ar materiālām dāvanām.

Tiesībsargs atgādina – Latvijā pamata un vidējā izglītība ir bezmaksas. Tiesībsargs aicina pašus vecākus lauzt neveselīgas tradīcijas. Ir nepieciešams konstruktīvi izrunāt šo problēmu savā starpā, nebaidoties iebilst un pretargumentēt šādu tradīciju uzturēšanai un kopšanai. Pedagogu apdāvināšanas tradīcijas uzturēšanu sekmē tieši bailes iebilst un rīkoties citādi. Tiesībsarga ieskatā, ja ir vēlme pateikties un īpaši iepriecināt pedagogu, to var darīt arī ar patiesiem un sirsnīgiem vārdiem, ziediem vai kādu simbolisku un radošu dāvanu – bērnu priekšnesumu, koncertu, kopīgi radītu apsveikumu vai piedzīvotu klases sadraudzības mirkli. Līdz ar to tiesībsargs aicina pašus vecākus vairot vienlīdzību, mazināt liekus un nesamērīgus tēriņus, kā arī mācīties pašiem un bērniem paust cieņu, iepriecinājumu vai pateicību nemateriālā veidā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.