Logo
Drukāt šo lapu

VVD: Iespējamais apdraudējums no Zaporižjas AES Latvijai ir niecīgs

Foto - LETA Foto - LETA

Iespējamais apdraudējums no Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) Latvijai ir niecīgs, jo tā atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Latvijas robežas un AES reaktori pašlaik nedarbojas, mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs.

Šāds paziņojums izplatīts pēc tam, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien telefonsarunā informēja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu par to, ka Maskava plāno bīstamas provokācijas Krievijas karaspēka okupētajā Zaporižjas AES.

VVD Radiācijas drošības centrs uzsver, ka tas nepārtraukti monitorē radiācijas līmeni visā Latvijas teritorijā un iedzīvotājiem pašlaik nav pamata uztraukties.

Savukārt NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts "Twitter" atzinis, ka publiskā retorika par Zaporižjas AES drošību saasinās. "Cerams, viss paliks info telpas līmenī, bet jāseko notikumiem," uzsver Sārts, piebilstot, ka tiešie draudi Latvijai ir nelieli.

Kā vēstīts, ikvakara videouzrunā Zelenskis sacīja, ka saskaņā ar Ukrainas izlūkdienestu datiem Krievija Zaporižjas AES ir "uzstādījusi priekšmetus, kas līdzīgi sprāgstvielām".

"Iespējams, lai imitētu triecienu spēkstacijai. Varbūt viņiem ir kāds cits scenārijs. Bet jebkurā gadījumā pasaule to redz," teica Ukrainas prezidents.

"Radiācija ir drauds visiem cilvēkiem pasaulē," viņš uzsvēra.

Iepriekš Ukrainas bruņotie spēki brīdināja par "iespējamu provokācijas gatavošanu Zaporižjas elektrostacijas teritorijā tuvākajā laikā".

Pēc to rīcībā esošās informācijas, uz trešā un ceturtā reaktora ārējā jumta esot novietoti "ārēji priekšmeti, kas līdzīgi sprāgstvielām".

"To detonācijai nevajadzētu sabojāt energoblokus, bet tie var radīt iespaidu par apšaudi no Ukrainas puses," teikts paziņojumā, brīdinot, ka Krievija par to izplatīs dezinformāciju.

Par to, ka Maskava varētu būt iecerējusi provokācijas, liecina Krievijas valsts atomenerģijas korporācijai "Rosatom" ģenerāldirektora padomnieka Renata Karčaas otrdien teiktais, ka šonakt Ukrainas armija mēģināšot uzbrukt Zaporižjas AES, izmantojot augstas precizitātes ieročus un trieciendronus. Karčaa arī apgalvoja, ka Ukrainas bruņotie spēki kodolspēkstacijai došot triecienu ar raķeti "Točka-U", kurai būšot ar radioaktīvajiem atkritumiem pildīta kaujas galviņa.

 
Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024