Menu
 

ECB aptaujās eiropiešus par eiro banknošu jaunajām tēmām

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Eiropas Centrālā banka (ECB) aicina Eiropas iedzīvotājus izteikt viedokli par nākamā eiro banknošu izlaiduma tēmām, liecina Latvijas Bankas izplatītā ECB sagatavotā informācija.

No šodienas līdz 31.augustam visi eiro zonas iedzīvotāji var atbildēt uz aptaujas jautājumiem ECB interneta vietnē. Turklāt, lai nodrošinātu, ka ir vienlīdz pārstāvēti viedokļi no visas eiro zonas, ECB nolīgusi neatkarīgu izpētes uzņēmumu, kam dots uzdevums aptaujāt eiro zonas iedzīvotāju reprezentatīvu izlasi, uzdodot tādus pašus jautājumus, kādi iekļauti ECB aptaujā.

ECB prezidente Kristīne Lagarda norāda, ka pastāv cieša saikne starp eiropiešu vienoto valūtu un kopīgo Eiropas identitāti, un jaunajam banknošu izlaidumam tā būtu jāuzsver. Viņa vēlas, lai eiropieši identificētu sevi ar eiro banknošu dizainu, tāpēc tieši pašiem iedzīvotājiem būs aktīva loma jaunās tēmas izvēlē.

Kā stāsta ECB loceklis Fabio Paneta, patlaban tiek strādāts pie jauna augsto tehnoloģiju banknošu izlaiduma, lai novērstu viltošanu un mazinātu ietekmi uz vidi.

Kā stāsta Latvijas Bankas Naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms, jauno banknošu izveidē tiks domāts arī par elementiem, kas atvieglos vājredzīgu un neredzīgu cilvēku ikdienu, lai skaidrā nauda būtu pieejama, to varētu izmantot ikviens un jebkur, un lai skaidrās naudas loma saglabātos, kas ir īpaši būtiski esošajos ģeopolitiskajos apstākļos.

ECB un eiro zonas valstu centrālo banku pienākums ir nodrošināt, lai eiro banknotes arī turpmāk būtu inovatīvs, drošs un efektīvs maksāšanas līdzeklis. Jauna banknošu izlaiduma izstrāde ir visu centrālo banku standarta prakse. Pasaulē, kur strauji attīstās reproducēšanas tehnoloģijas un naudas viltotāji var viegli piekļūt informācijai un materiāliem, nepieciešams regulāri emitēt jaunas banknotes.

Papildus drošības apsvērumiem ECB apņēmusies samazināt eiro banknošu ietekmi uz vidi visā to dzīves ciklā, vienlaikus arī padarot tās saistošākas un iekļaujošākas visa vecumu un dzīves gājumu eiropiešiem, tajā skaitā mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, piemēram, cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

ECB Padoma jaunajām eiro banknotēm atlasījusi septiņas tēmas - "Dabā atspoguļotās Eiropas vērtības", "Eiropas kultūra", "Jums pieder nākotne", "Mūsu Eiropa, mēs paši", "Putni - brīvi, dzīvespriecīgi un iedvesmojoši", "Rokas - kopā ceļam Eiropu" un "Upes - Eiropas dzīvības āderes".

ECB izmantos aptauju rezultātus, lai līdz 2024.gadam izvēlētos nākamās banknošu paaudzes tēmu. Pēc tam notiks dizaina paraugu konkurss. Eiropas pilsoņiem atkal būs iespēja paust savu izvēli par konkursa rezultātā atlasītajiem dizaina paraugiem. Gaidāms, ka ECB 2026.gadā pieņems lēmumu par nākotnes banknošu dizainu, kā arī par jauno banknošu izgatavošanas un emisijas laiku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.