Menu
 

No septembra cels Valsts zemes dienesta maksas pakalpojumu cenas

  • Autors:  LETA
Foto - mernieks.lv Foto - mernieks.lv

No 1.septembra būtiski pieaugs Valsts zemes dienesta (VZD) maksas pakalpojumu cenas, paredz grozījumi VZD maksas pakalpojumu cenrādī un samaksas kārtībā, kurus ceturtdien pieņēma valdība.

Tieslietu ministrijā uzsver, ka grozījumi nepieciešami, jo mainījušies apstākļi, kas ietekmē iestādes sniedzamo maksas pakalpojumu klāstu, būtiski esot palielinājušās tiešās un netiešās izmaksas.

Cenas pieaugs, piemēram, būvju un telpu grupu kadastrālai uzmērīšanai, kadastra objektu datu reģistrācijai un kadastru datu aktualizācijai.

Savukārt maksa par kadastrālās uzmērīšanas un reģistrācijas pakalpojumiem būs mazāka nekā patlaban un grozījumos plānotā kopējā maksa par pakalpojumiem. Tādā gadījumā standarta dzīvoklim maksa par reģistrācijas pakalpojumu būs 106 eiro jeb par 45% lētāka nekā spēkā esošā kopējā maksa par visu pakalpojumu, privātmājai - 200 m2 apmērā, maksa par reģistrācijas pakalpojumu būs 106 eiro jeb par 74% lētāka nekā spēkā esošā kopējā maksa par visu pakalpojumu.

Būvtilpumu ēku kadastrāla apsekošana ēkām līdz 1000 kubikmetriem (m3) maksā 34,35 eiro, bet no septembra maksās 66,79 eiro. Spēkā esošā cena ēkām no 1001-5000 m3 pašlaik ir 80,50 eiro, bet no septembra būs 131,42 eiro.

Ministrija skaidro, ka kopš 2014.gada pakalpojumu tiešās un netiešās izmaksas ir būtiski pieaugušas. Savukārt tiešo izpildītāju atlīdzība ir kritiski zema un to nepieciešams palielināt līdz ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikto. Dienesta maksas pakalpojumi ir cilvēkresursu ietilpīgi, līdz ar to darba spēka izmaksu pieaugums tiešā veidā būtiski palielina pakalpojumu pašizmaksu. Pakalpojumu nodrošināšanai būtiskākais ir cilvēkresursu patēriņš, kura izmaksas kopš pakalpojumu cenas aprēķina ir būtiski paaugstinājušās. Papildus ir palielinājušās arī izmaksas, kuras ir saistītas ar infrastruktūras uzturēšanu un informācijas sniegšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.