Menu
 

Saeimas Mandātu komisija iedzīvotāju iniciatīvu par nepievienošanos Stambulas konvencijai rosina vērtēt Ārlietu komisijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Kolektīvo iesniegumu Saeimai par nepievienošanos Stambulas konvencijai parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien nolēma rosināt nodot tālākai izvērtēšanai Saeimas Ārlietu komisijā, pavēstīja Saeimas preses dienests.

“Kolektīvais iesniegums ir par dokumentu, kas vēl nav nonācis Saeimas dienaskārtībā. Tādēļ rosinām tad, kad attiecīgs likumprojekts būs iesniegts parlamentā, iniciatīvu nodot turpmākai izvērtēšanai Ārlietu komisijā, kas ir atbildīga par starptautisku līgumu virzību apstiprināšanai Saeimā,” informējis Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

J.Vucāns arī atzīmē, ka “konvencijas mērķis ir novērst vardarbību un šis jautājums patlaban sabiedrībā ir kļuvis ļoti aktuāls saistībā ar atsevišķiem traģiskiem notikumiem. Būtiski, ka pastāv dažādi viedokļi par konvencijas nosacījumu ieviešanu dzīvē. Tāpat uz dziļāku diskusiju Ārlietu komisijā aicinām, jo pausti pretēji viedokļi, argumentējot, ka konvencijas atbilstība atsevišķiem Satversmes pantiem pirms diviem gadiem vērtēta Satversmes tiesā”.

Labklājības ministrijas pārstāvji deputātus sēdē informēja, ka piedāvājums par konvencijas ratificēšanu šobrīd tiek gatavots Ministru kabinetam, kas tālāk lems par attiecīga likumprojekta iesniegšanu Saeimā.

Kolektīvo iesniegumu parakstījuši 12 973 pilsoņi, un tajā parlaments aicināts neratificēt Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu (Stambulas konvencija), kā arī atsaukt Latvijas pievienošanos Eiropas Komisijas aicinājumam Eiropas Savienībai parakstīt un ratificēt Stambulas konvenciju.

Iniciatīvas autori norādījuši, ka Latvija, nepievienojoties konvencijai, izvairītos no nelabvēlīgām izmaiņām sabiedrības apziņā, saglabājot Satversmē paredzētās vērtības, un pasargātu sabiedrību no Stambulas konvencijā paredzēto sociāli konstruēto dzimumu formu uzspiešanas.

Kā norāda Saeimas preses dienests, Mandātu komisijas lēmuma projekts vēl jāskata Saeimas sēdē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.