Menu
 

Padomi ceļotājiem, kā ietaupīt naudu un laiku Apriņķis.lv

  • Autors:  Ceļojumu organizators “Novatours”
Foto – adobestock.com Foto – adobestock.com

Ceļošana ir dzīves mirklis, ko vēlamies maksimāli baudīt - atklāt, pieredzēt, uzzināt, iepazīties, mācīties un būt maksimāli klātesoši. Regulāriem ceļotājiem ir dažādi knifiņi, kas ļauj šo visu darīt gan maciņam draudzīgāku, gan taupot laiku, lai šo pieredzi varētu baudīt pēc iespējas vairāk.

Dokumenti
Uz ārzemēm var doties tikai ar derīgu ceļošanas dokumentu (pasi, eID karti). Ceļošanas dokuments, kura derīguma termiņš beidzas brauciena laikā, ir nederīgs. Lielākā daļa valstu pieprasa, lai ceļošanas dokuments būtu derīgs ne mazāk kā sešus mēnešus pēc brauciena pēdējās dienas (iespējams, ka tiek pieprasīts derīguma termiņš arī 12 mēnešus pēc brauciena). Aktuālo informāciju vienmēr var uzzināt šeit.

Plānot laicīgi
Laicīga ceļojuma plānošana ļauj ne tikai atrast ceļojumu par draudzīgākām cenām, bet arī nodrošina plāšako galamērķu un viesnīcu piedāvājumu, kas kopā nodrošina, ka ceļojums būs daudz mierīgāks un piepildītāks.

Tūroperatora pakalpojumi
Kaldinot plānus par savu ilgi gaidīto atpūtu, ir vērts ielūkoties tūroperatoru piedāvājumā, kas ierasti nodrošina bezrūpīgus ceļojumu komplektus (lidojums, transfers, viesnīca). Tiem ir ne tikai regulārās akcijas, bet arī dažādi papildu pakalpojumi, piemēram, iespēja norēķināties par ceļojumu pa daļām vai iespēja aizsargāt savu ceļojumu pret neparedzētiem apstākļiem (saslimšana ar Covid, plānu maiņa u.c.) vai zemākās cenas garantja kā arī citi īpaši piedāvājumi.

Nepārspīlēt ar bagāžu
Dodoties atpūtas braucienā nav vērts pārspīlēt ar līdzi ņemamo mantu daudzumu. Pirmkārt, minimālās bagāžas līdzi esamība ļaus vērā ņemami ietaupīt laiku lidostas drošības kontrolēs; otrkārt, ja kaut kas tomēr ir aizmirsies, to vienmēr var nopirkt galamērķī.

Uzpildāma ūdens pudele
Lai nebūtu jātērē naudu par dārgu ūdeni lidostā vai lidmašīnā, ir vērts iegādāties uzpildāmu ūdens pudeli. Vērts gan atcerērties, ka pilnu to nevarēs nest cauri bagāžas kontrolei, tāpēc tā pirms tam ir jāiztukšo. Pēc drošības kontroles, to atkal varēs uzpildīt kādā no lidostas ūdens brīvkrāniem.

Saglabā vai izdrukā lidojuma dokumentus
Lidojums nebeidzas, iekāpjot lidmašīnā. Par lidojuma beigām vērts ir uzskatīt iziešanu cauri galamērķa drošības kontrolei, kur var lūgt uzrādīt lidojuma dokumentus. Jo īpaši aktuāli tas ir dodoties uz tāliem, eksotiskiem galamērķiem ar vairākiem pārlidojumiem. Galamērķī var nākties meklēt visu savienoto lidojumu biļetes. Tāpēc lidojuma dokumentus vienmēr ir nepieciešams saglabāt līdz pat iziešanai laukā no galamērķa lidostas.

Sabiedriskais transports
Iespējams, vienkāršākais veids, kā ceļot svešā valstī, ir īrēt automašīnu. Tomēr, ja ceļojot vienatnē vai divatā, ir vērts apsvērt sabiedriskā transporta iespēju – ceļošana ar autobusu, vilcienu vai pat laivām var būt gan ērta, gan lēta. Turklāt tas ir ilgtspējīgāks un videi draudzīgāks veids, kā iepazīt valsti.

Sociālo tīklu iedvesma
Plānojot ceļojumu, lasiet par galamērķi ne tikai tiešsaistes ceļojumu vietnēs, bet droši vaicājiet ieteikumus arī mākslīgajam intelektam un pievērsiet uzmanību sociālajiem tīkliem, piemēram, Instagram, kur ceļotāji dalās savā pieredzē ar attēliem un personīgu pieredzi, kas nav atrodama tūrisma ceļvežos.

Komunicēt ar vietējiem
Ceļojot vienmēr ir jānovērtē iespēju komunicēt ar vietējiem iedzīvotājiem – viņi palīdzēs iepazīt īsto valsts kultūru, atrast skaistākās vietas un labākos tūristu vēl neatklātos restorānus, ieteiks pasākumus un, iespējams, ieaicinās pat ciemos pie sevis mājās.

Ēst vietējās ēstuvēs
Labs veids, kā ietaupīt naudu un iepazīt valsts kultūru, ir baudīt ēdienu, ne dārgos, lielākoties, tūristiem paredzētos restorānos, bet lūkoties pēc vietām, kur pulcējas paši vietējie. Burzma ar vietējiem iedzīvotājiem ir laba zīme, ka ēdiens konkrētajā vietā ir izcils. Cenas tur noteikti būs maciņam draudzīgākas.

Noderīgas lietotnes
Jau pirms ceļojuma ir vērts sev sarūpēt ceļošanai noderīgas lietotnes. Vērtīgākās no tām varētu būt “Google Translate”, kas ļauj ar foto palīdzību tulkot pat rakstītus tekstus, “Citty Mapper”, kas palīdz atrast labākās transporta iespējās svēšas valstīs, vai “Currency”, kas palīdzēs ar svešu valūtu pārrēķināšanu sev zināmā.

Agro rītu priekšrocības
Ja plānā ir apmeklēt populāras apskates vietas, ir vērts turp doties rīta agrumā, kad būs ceļotāju pulki būs krietni mazāki. Tā izdosies izvairīties no rindām un sen kāroto vietu varēs izbaudīt mierpilnāk.

Apdrošināšana
Lai cik rūpīgi plānotu savu atpūtu, negaidīti apstākļi mēdz nepatīkami pārsteigt. Pēkšņa saslimšana, bagāžas nozaudēšana, lidojuma kavēšanās – par to var parūpēties ar ceļojuma apdrošināšanu. 

Ceļo biežāk
Pasaule ir plaša un viesmīlīga. Tai ir patiesi daudz ko dāvāt un atklāt. Atliek vien doties ceļā un baudīt!

Kurš sapņo un krāj, tas…
… apceļo pasauli! Lai ceļotu, ir jāsapņo un jāuzstāda mērķi. Kad nākamais ceļojuma galamērķis ir izsapņots, ik mēnesi krājkasītē var atlikt noteiktu naudas summu, lai mērķis pietuvotos klusi un nemanāmi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.