Menu
 

Mārupes un Babītes iedzīvotājiem prezentēs lidostas "Rīga" jauno trokšņa stratēģisko karti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - lidosta "Rīga" Foto - lidosta "Rīga"

Lidosta "Rīga" šonedēļ Mārupes un Babītes iedzīvotājiem prezentēs jauno lidostas trokšņa stratēģisko karti - dokumentu, kurā apkopota informācija par gaisa kuģu radītā trokšņa ietekmi, informē lidostas pārstāvji.

Lai gan pašas lidostas darbība nerada būtiskas tiešas trokšņa emisijas, lidostā nosēžas un paceļas aviokompāniju gaisa kuģi, kas tās rada. Tāpēc vides trokšņa emisijas veido netiešu lidostas ietekmi uz vidi un lidosta ir atbildīga par šīs ietekmes pārvaldību. Lai novērtētu gaisa kuģu pacelšanās un nosēšanās trokšņa līmeni lidostas apkaimē, ietekmēto iedzīvotāju skaitu un teritorijas un iedzīvotājus, kas ir pakļauti trokšņa robežlielumu pārsniegumiem, reizi piecos gados tiek izstrādāta trokšņa stratēģiskā karte.

Jaunā lidostas trokšņa stratēģiskā karte izstrādāta pēc 2022.gada datiem un satur informāciju par gaisa kuģu trokšņa skartajām teritorijām, iedzīvotāju skaitu, trokšņa robežlielumiem un citus datus. Lidostas trokšņa stratēģisko karti ir saskaņojusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, vēsta lidostas pārstāvji.

Dokuments liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo, 2016.gada datos balstīto trokšņa stratēģisko karti teritorijas platība, kur diennakts trokšņa rādītājs Ldvn ir lielāks par 55 dBA, ir samazinājusies par 20% - no 26,6 km2 līdz 21,2 km2. Teritorijas platība, kur nakts trokšņa rādītājs Lnakts ir lielāks par 45 dBA, ir samazinājusies par 19% no 40,9 km2 līdz 33,3 km2. Trokšņa skarto teritoriju samazinājums ir skaidrojams ar mazāku lidojumu skaitu, klusāku gaisa kuģu izmantošanu, piemēram, "Airbus A220-300", kā arī izmaiņām gaisa kuģu lidojumu procedūrās.

Tomēr, neskatoties uz trokšņa ietekmētās platības samazinājumu, ir pieaudzis gaisa kuģu trokšņa ietekmēto iedzīvotāju skaits vakarā un naktī. Iedzīvotāju skaits teritorijā, kur vakara trokšņa līmenis pārsniedz 50 dBA, ir pieaudzis par 39%, bet iedzīvotāju skaits teritorijā, kur nakts trokšņa līmenis ir lielāks par 45 dBA, ir pieaudzis par 4%. Palielinājums skaidrojams ar iedzīvotāju skaita blīvuma pieaugumu trokšņa ietekmētajā teritorijā, norāda lidostas pārstāvji.

Gaisa kuģu trokšņa robežlielumu pārsniegumiem pakļauto iedzīvotāju skaits vislielākais ir naktī (3427 iedzīvotāji), vakara laikā 2332 iedzīvotāji, bet nakts laikā - 300 iedzīvotāji. Visās diennakts daļās ir pieaudzis pārsniegumiem pakļauto iedzīvotāju skaits (par 23 līdz 42%). Tas saistīts ar iedzīvotāju skaita pieaugumu un teritorijas atļautās izmantošanas izmaiņām.

Lai informētu sabiedrību, it īpaši vietējās kopienas iedzīvotājus, lidosta "Rīga" šonedēļ organizē trokšņa stratēģiskās kartes prezentācijas pasākumus Švarcenieku muižā Jaunmārupē 8.augustā no plkst.18.00 līdz 20.00 un Babītes kultūrizglītības centrā Piņķos 10.augustā no plkst.18.00 līdz 20.00. Prezentācijas laikā lidostas "Rīga" trokšņa pārvaldības speciālists atbildēs uz iedzīvotāju jautājumiem par gaisa kuģu troksni, kā arī tiks rosināta diskusija par iespējamiem troksni mazinošiem pasākumiem, vēsta lidostas pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.