Menu
 

"Rīgas meži" veiks meža kopšanas darbus Ādažu un Garkalnes pagastā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - "Rīgas meži" Attēls - "Rīgas meži"

SIA “Rīgas meži” augusta vidū plāno uzsākt meža kopšanas darbus Ādažu un Garkalnes pagastā: “Rīgas mežu” Gaujas mežniecībā Ādažu pagastā, starp Tallinas šoseju un Zušu purvu (Baltezera kokaudzētavas apkārtnē, Bukultu apgaita); Garkalnes pagastā starp Ataru ezeru un Lielo Jūgezeru, kā arī starp Lielo Jūgezeru un Līņezeru (Bukultu un Kalngales apgaita). Darbus plānots veikt līdz 2024.gada rudenim, informē “Rīgas mežu” pārstāvji.

Darbu mērķi: meža ainavas kopšana; meža atjaunošana – gan ar jaunu priedīšu dabiskas iesēšanās veicināšanu, gan ar stādu stādīšanu; dabas vērtību, sēņošanas un ogošanas iespēju saglabāšana; rekreācijas iespēju attīstība un pilnveide; Ataru poligona izmantošanas iespēju attīstība un pilnveide. Darbu platība ir ap 150 ha.

Vispirms paredzēta meža ceļu sagatavošana atbilstoši transporta vajadzībām, tad  pameža tīrīšana, koku ciršana, kokmateriālu izvešana, pēc tam daļēja zaru savākšana un izvešana; ceļu infrastruktūras sakārtošana. Darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti, atzīmē “Rīgas mežu” pārstāvji.

Meža kopšanas darbi notiks atbilstoši normatīvajiem aktiem un uzņēmuma “Meža apsaimniekošanas plānam” (MAP), kurā lielāka nozīme piešķirta bioloģiski vērtīgajām, kā arī  dabas un rekreācijas teritorijām. Tāpat meža kopšana notiks atbilstoši šim masīvam izveidotajam ainavu ekoloģiskajam plānam un teritorijas dizaina plānam. Veicot darbus, tiks ievēroti atbildīgas un ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principi, ko nosaka “Rīgas mežiem” piešķirtie starptautiskie sertifikāti.

Meži Ādažu un Garkalnes apkārtnē ir īpaši ar to, ka te ir salīdzinoši daudz bioloģiski vērīgu meža nogabalu, kuros meža kopšana netiks veikta. Šo vietu iecienījuši dabas baudītāji gan aktīvai un mierīgai atpūtai, gan ogošanai un sēņošanai. Te ir īpaši vērtīgie vecie, lielo dimensiju koki, kā arī dobumainie un ekoloģiskie koki, kuriem kopšanas darbu laikā tiks pievērsta īpaša uzmanība, t.sk. ap tiem tiks veidota saudzējoša “telpa”, stāsta “Rīgas mežu” pārstāvji.

Pirms meža kopšanas darbiem tieši šai teritorijai izveidots mežaudzes funkcionālais zonējums – bioloģiski vērtīgās teritorijas, to buferjoslas, ainaviski vērtīgās teritorijas, mežsaimniecības teritorijas un Ataru poligons. Ainavu dizaina plāna zonējumā izcelti ainavu elementi, ņemtas vērā meža vērtības, piegulošās buferjoslas, rekreācijas iespējas u.c.

2022./2023.gadā daļā mežaudzes Baltezera kokaudzētavas apkārtnē – Bukultu apgaitas 103., 119., 120., 121., 122., 134., 135. un 136. kvartālu atsevišķos nogabalos – meža kopšana jau veikta. Darbu rezultātā iztīrīts pamežs, radīta patīkama mežaudzes ainava u.c., savukārt izveidotajos atvērumos un nelielajās atjaunošanas cirtēs dabiski sākušas ieaug mazās priedītes. Tādēļ šajā mežizstrādes ciklā attiecīgo kvartālu nogabalos darbi nenotiks, bet tie tiks veikti citās Bukultu apgaitas vietās. Šāda pieeja nodrošina pakāpenisku un vienlaikus arī kompleksu meža kopšanu, kas veicina sistēmisku, paredzamu un galvenokārt, dabisku meža atjaunošanos, skaidro “Rīgas mežu” pārstāvji.

SIA “Rīgas meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas rūpējas par 62 000 ha mežiem, 446 ha Rīgas parkiem un apstādījumiem, kā arī par 367 ha kultūras un atpūtas parku “Mežaparks” un par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai. Uzņēmuma objekti un teritorijas atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētas, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novada teritorijās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.