Menu
 

Pētījums atklāj, ka Latvijas iedzīvotāji pārāk aizraujas ar pašārstēšanos Apriņķis.lv

  • Autors:  "Euroaptiekas" pārstāvji
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Pašārstēšanās un satraucošu simptomu ignorēšana sirds rajonā joprojām ir viena no būtiskām problēmām kvalitatīvas un efektīvas medicīniskās palīdzības nodrošināšanā Latvijas iedzīvotājiem.

Sirds un asinsvadu slimības pamatoti sauc par vienu no "gadsimta problēmām". Katru gadu pasaulē no tām mirst līdz 20 miljoniem cilvēku. Šīs kaites ir briesmīgas savā pēkšņumā. Un šo nāves gadījumu būtu bijis daudz mazāk, ja pacienti, kas cieš no sirds slimībām, būtu saņēmuši palīdzību savlaicīgi. Bet šim nolūkam katram cilvēkam ir jāsaprot, ar kādiem simptomiem ir jāvēršas pie ārsta - kardiologa, sirds un asinsvadu slimību speciālista.

Par to, ka ievērojama daļa Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir problēmas ar sirdi, nesteidzas meklēt palīdzību pie speciālistiem, liecina "Norstat" pētījuma rezultāti. Aptaujas ietvaros noskaidrojās, ka 55% aptaujāto, tiklīdz sāk parādīties problēmas ar sirds un asinsvadu sistēmu, nekavējoties vēršas pie speciālistiem. Tomēr 16% aptaujāto izvēlas pašārstēšanos, 24% izliekas, ka nekas briesmīgs nenotiek un vienkārši ignorē veselības problēmas, bet 6% meklē padomus un ieteikumus internetā.

"Pašārstēšanās ir ārkārtīgi bīstama parādība, kas diemžēl joprojām ir populāra Latvijā," stāsta "Euroaptiekas" klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova. "Aptaujas dati liecina, ka 16%, tiklīdz sajūt diskomfortu sirds rajonā vai sāpes, mēģina uzsākt pašārstēšanos. Tas ir ārkārtīgi bīstami! Jebkuram medikamentam ir divkāršs efekts - tas var būt gan noderīgs, gan arī kaitīgs un bīstams. Tādēļ ārsts, izrakstot šīs vai citas zāles, ņem vērā to terapeitiskās un iespējamās negatīvās ietekmes attiecību."

24% aptaujāto dod priekšroku nepievērst uzmanību sava ķermeņa signāliem. "Jāapzinās, ka sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis Latvijā," saka klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova. "Ir īpašs letālu kardiovaskulāru komplikāciju risku novērtējums nākamajos 10 gados, tā sauktā SCORE skala. Tāpēc ir savlaicīgi jāvēršas pie speciālista, īpaši ar sāpju simptomiem, kas var glābt jūsu dzīvību."

Vēl viena problēma, ko uzrādīja "Norstat" pētījums, ir pašārstēšanās, izmantojot internetu, ko iecienījuši 6% aptaujāto. "Mūsdienās gandrīz ikviens var uzrakstīt interneta meklētājā jautājumu ar saviem simptomiem un mēģināt pats sev noteikt diagnozi, taču šāda pašārstēšanās ir nevēlama un tai nav nekādu priekšrocību," saka Ksenija Lukjanova.

Daudzi cilvēki aizmirst, ka vairākām slimībām ir līdzīga aina, taču tām ir nepieciešama principiāli atšķirīga pieeja. Tāpat tie, kuri izvēlas ārstēties paši, neaizdomājas, ka ārsts, uzstādot diagnozi, neaprobežojas tikai ar pacienta simptomiem un sūdzībām. Visbiežāk, lai apstiprinātu kaites klātbūtni, ir nepieciešams ne tikai veikt izmeklēšanu, bet arī izmantot laboratorijas vai funkcionālo diagnostiku. Tikai ar integrētu pieeju jūs varat pareizi noteikt slimības attīstības cēloni.

Jāatceras, ka galvenie sirds slimību un insulta riska faktori ir neveselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes trūkums, tabakas un alkohola lietošana. Riska faktori var izpausties kā augsts asinsspiediens, augsts glikozes līmenis asinīs, augsts lipīdu līmenis asinīs, kā arī liekais svars un aptaukošanās. Ir pierādīts, ka tabakas lietošanas atmešana, sāls patēriņa samazināšana, augļu un dārzeņu lietošana uzturā, regulāras fiziskās aktivitātes un izvairīšanās no pārmērīgas alkohola lietošanas samazina sirds un asinsvadu slimību attīstības risku.

Pareizi lietojot, savu labumu nes arī dabas veltes - ārstnieciskās tinktūras. Vairumā gadījumu pirmajā vizītē pie speciālista ārsti nopietnus traucējumus pacientiem nekonstatē - visticamāk, tā ir funkcionāla problēma. Un šajā gadījumā speciālisti iesaka meklēt palīdzību no ārstniecības augiem. Ievērojiet, ka dabas preparātu iegādei nav nepieciešama recepte.

Mūsdienās visefektīvākās ir alkohola tinktūras no vilkābeles, māteres un baldriāna. Lieta tāda, ka tieši etanolā vislabāk atklājas augu ārstnieciskās īpašības. Jāatceras, ka vilkābele tiek izmantota kā kardiotonisks un asinsriti regulējošs līdzeklis sirdsklauvju, bezmiega, augsta asinsspiediena gadījumā. Mātere ir svarīga daļa no kompleksās terapijas pacientiem ar funkcionāliem sirdsdarbības traucējumiem. Baldriāns, kas satur alkaloīdus, labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu. Lai pareizi lietotu šos augus un noteiktu precīzu devu, vislabāk ir vērsties pēc padoma pie speciālista. Tā kā uzlējumos tek izmantots etanols, uzziniet no farmaceita par vecuma ierobežojumiem šā preparāta lietošanā.

"Norstat" pētījuma ietvaros tika aptaujāti 1010 Latvijas iedzīvotāji respondentu vecuma kategorijā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.