Menu
 

Latvijas Banka: pirmajā pusgadā būtiski audzis bezskaidrās naudas maksājumu apjoms

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji – kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, krājaizdevu sabiedrības, Latvijas Banka un Valsts kase –2023.gada pirmajā pusgadā veica 394,2 miljonus klientu bezskaidrās naudas maksājumu 150,7 miljardu eiro kopapjomā. Vidēji dienā veikti 2,2 miljoni maksājumu 832,8 miljonu eiro apjomā.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu kopējais klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits pieauga par 10 %, savukārt maksājumu kopapjoms – par 26 %, liecina Latvijas Bankas informācija.

Visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi (61,2 % no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita) un klientu kredīta pārvedumi (36,4 % no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita).

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2023. gada pirmā pusgada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,2 milj. maksājumu karšu (vidēji 1,2 kartes uz vienu iedzīvotāju); no tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Šāgada pirmajā pusgada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3,0 miljonus klientu norēķinu kontu (vidēji 1,6 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju).

2023.gada pirmajā pusgadā veikti 24,2 miljoni zibmaksājumu 6,9 miljardu eiro apjomā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.