Menu
 

"Sadales tīkla" apgrozījums pirmajā pusgadā samazinājies par 2,6%

  • Autors:  LETA
Foto - "Sadales tīkls" Foto - "Sadales tīkls"

Latvijas elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 148,341 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 2,6% mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi pieauga 4,3 reizes un sasniedz 6,582 miljonus eiro, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Uzņēmumā norādīja, ka zaudējumus noteica mazāks sadalītās elektroenerģijas daudzums, kā arī darbības izmaksu pieaugums elektroenerģijas izmaksu, vispārējās inflācijas rezultātā un finanšu izmaksu pieaugums EURIBOR likmju pieauguma dēļ.

Sadalītās elektroenerģijas apmērs samazinājās par 3,2% jeb 101 gigavatstundu (GWh) salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Patēriņa kritums bija vērojams visos klientu segmentos, radot ieņēmumu samazinājumu 4,3 miljonu eiro apmērā, salīdzinot ar attiecīgo periodu gadu iepriekš.

Pēc kompānijā minētā, elektroenerģijas patēriņa kritumu joprojām ietekmē gan iedzīvotāju un uzņēmumu īstenotie energoefektivitātes un taupības pasākumi, gan pieaugošais saules enerģijas ražošanas apmērs pašpatēriņam. Lielākais kritums, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, bija tirdzniecībā - par 8,2%, lauksaimniecībā - par 5,6%, un mājsaimniecībām - par 5,2%.

Kompānijas pārstāvji norāda, ka izmaksu pieaugums turpināsies arī 2023.gada otrajā pusgadā, līdz ar jaunā pārvades tarifa stāšanos spēkā 1.jūlijā, kas pusgada laikā radīs vairāk nekā astoņu miljonu eiro izmaksu palielinājumu. Tāpat prognozējams, ka rudens un ziemas mēnešos pieaugs izmaksas elektroenerģijas tehnoloģiskajam patēriņam  jeb zudumiem un neto uzskaites sistēmas lietotājiem atpakaļ nododamās elektroenerģijas iegādei.

"Sadales tīkla" pārstāvji arī atzīmē, ka 2023.gada 22.maijā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprināja jaunos "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales pakalpojuma tarifus. Tie stājās spēkā 2023.gada 1.jūlijā.

Pirmajā pusgadā notika aktīva sadarbība gan ar SPRK, gan sadarbības partneriem un iesaistītajām pusēm publiskajā sektorā tarifu projekta sagatavošanā. Paralēli tam gan tarifu izstrādāšanas periodā, gan laikā pēc tarifu apstiprināšanas veikts skaidrojošais darbs par gaidāmajām izmaiņām, izveidoti informatīvie materiāli klientiem, organizētas tikšanās ar uzņēmējiem, elektroenerģijas tirgotājiem, norāda kompānijas pārstāvji.

2023.gada pirmajos sešos mēnešos turpinājās klientu saules elektrostaciju projektēšana un izbūve, kā arī mikroģeneratoru pieteikšana un pieslēgšana. Sadales elektrotīklam pieslēgto mikroģeneratoru skaits jūnija beigās pārsniedza 15 000, bet to kopējā ražošanas jauda sasniedza 128 megavatus (MW).

Mikroģenerācijas attīstības temps, salīdzinot ar 2022.gadu, ir stabilizējies, tomēr arvien saglabājas dinamisks, piebilst kompānijā.

2023.gada pirmajā pusgadā uzņēmums turpināja attīstīt laika apstākļu neietekmējamu elektrotīklu, kā arī palielināt izolēto vadu īpatsvaru gaisvadu elektrotīklā un atjaunoja 702 kilometrus elektrolīniju. No 2023.gada jauna 20 kilovatu (kV) elektrotīkla izbūvē vairs netiek izmantoti kailvadi. Elektrotīkla pārbūvē un atjaunošanā investēti 26 miljoni eiro, bet kopējais investīciju apmērs veidoja 45 miljonus. 

Līdz ar īstenotajiem uzlabojumiem, kā arī mazāku dabas stihiju skaitu, vidējais elektroenerģijas piegādes pārtraukuma ilgums vienam klientam gada pirmajos sešos mēnešos bija 86 minūtes, kas ir kritums par 38%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn.

Tāpat 2023.gadā sākts pilotprojekts gaisvadu elektrolīniju apsekošanai ar bezpilota lidaparātiem jeb droniem. Projekta mērķis ir ievākt datus, ko vēlāk analizēt elektrotīkla defektu fiksēšanai, kā arī izmantot uzņēmuma pārvaldītā elektrotīkla digitālā dvīņa izstrādei. Pilotprojektā izmantotie bezpilota lidaparāti veic gan elektrolīniju fotofiksācijas, gan arī noskenē tās, izmantojot aerolāzerskenēšanas tehnoloģiju, kas ļauj ar augstu precizitāti noteikt arī veģetācijas daudzumu aizsargjoslās un citas elektrotīkla apsekošanā būtiskas ģeotelpiskās detaļas, norāda kompānijas pārstāvji.

Jau ziņots, ka 2022.gada pirmajos sešos mēnešos "Sadales tīkls" strādāja ar 152,28 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,5% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, taču kompānija strādāja ar zaudējumiem 1,538 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.