Menu
 

CSP: Jūlijā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 8,7 %

  • Autors:  Apriņķis.lv/CSP
Grafika - CSP Grafika - CSP

2023.gada jūlijā, salīdzinot ar 2022.gada jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms1 pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 8,7 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 21,5 %, apstrādes rūpniecībā – par 6,2 %, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 19,7 %, samazinoties elektroenerģijas pieprasījumam.

Produkcijas apjoms saruka divās no trīs pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 1,6 % un 8,4 %). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 29,8 %, dzērienu ražošanā – par 7,3 %, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 16,4 %, automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 17,8 %, iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 7,3 %, elektrisko iekārtu ražošanā – par 1,9 %, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 12,0 %, kā arī ķīmisko vielu ražošanā – par 2,5 %.

Produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 19,5 %, kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 1,5 %. Pēc CSP datiem, pieaugums bija arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – par 2,9 %.

Šāgada jūlijā, salīdzinot ar 2023. gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,8 %. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 1,7 %, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,4 %, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 14,0 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.