Menu
 

Jauno studentu skaits nav būtiski mainījies

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Jaunajā akadēmiskajā gadā studijas Latvijas augstskolās sāks aptuveni 25 000 studējošo, kas ir teju tikpat, cik pērn, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotie provizoriskie dati.

Kā informēja ministrijā, kopā ar akadēmisko personālu Latvijas augstākās izglītības sistēmā iesaistīti aptuveni 100 000, kas ir aptuveni 5% no Latvijas iedzīvotājiem. Ministrijā norādīja - provizoriskie dati par studējošajiem Latvijas augstskolās atbilst dzimstības rādītājiem konkrētos gados un kopējām demogrāfiskajām tendencēm.

"Ceturtā daļa jeb vairāk nekā 18 000 studē STEM studiju jomu programmās, un šajos rādītājos esam līdzvērtīgi ar Eiropas vidējo," uzsvēra IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Jānis Paiders. Savukārt puse studē četrās lielākajās tematiskajās jomās: komerczinībās un administrēšanā, veselības aprūpē, inženierzinātnēs un tehnoloģijēs un datorikā.

Ministrijā atzīmēja, ka jaunajā akadēmiskajā mācību gadā turpināsies pārmaiņas virzībā uz Latvijas augstākās izglītības izcilību un starptautisko konkurētspēju, uzmanību veltot cilvēkkapitāla stiprināšanai un ataudzei. Tāpat paredzēta jaunā doktorantūras modeļa ieviešana un starptautiskajā praksē balstītas akadēmiskās karjeras sistēmas veidošana. Šajā mācību gadā noslēgsies arī studiju virzienu akreditācija.

Kā viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir jauno skolotāju sagatavošana. Turpināsies pedagoģijas studiju iespēju pilnveide un attīstība. Jau šogad pēc pedagoģijas studiju programmu absolvēšanas un darba gaitu uzsākšanas skolā jaunajiem skolotājiem pirmajā darba gadā būs pieejamas stipendijas un praktisks atbalsts profesionālajai pilnveidei, kas palīdzēs sekmīgāk iekļauties skolu vidē. Tāpat paredzēti pedagoģijas studiju prakses kvalitātes nodrošināšanas pasākumi, skolotāju profesionālo kompetenču attīstības rīku ieviešana studiju programmās.

Šobrīd Latvijā ir 50 augstākās izglītības iestādes, no kurām 31 valsts dibināta un 19 privātās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.