Logo
Drukāt šo lapu

Digitālās plaisas mazināšanai IZM skolām piegādās vairāk nekā 35 000 portatīvo datoru

Foto - IZM Foto - IZM

Lai mazinātu digitālo plaisu un datoru kā mācību līdzekli padarītu pieejamu ikvienā skolā ikvienam skolēnam, septembrī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzsāks "Chromebook" digitālo iekārtu piegādi pašvaldībām visā Latvijā, līdz gada beigām pašvaldības nogādājot 35 791 portatīvās datortehnikas vienību, informēja IZM.

Portatīvās datortehnikas piegādi īstenos trīs posmos: 23448 datoru piegādi 1.-6.klašu skolēniem uzsāks septembra beigās, 8193 datoru piegāde 7.-9.klašu skolēniem iecerēta novembrī, bet 4150 datoru piegāde vidusskolēniem paredzēta decembrī.

Iekārtu sadales kvotas IZM piešķirs proporcionāli mērķa grupas izglītojamo skaitam pašvaldībās 2023.gada 1.janvārī. Pašvaldības būs atbildīgas par iekšējās kārtības noteikumu izstrādi datortehnikas sadalei saskaņā ar IZM vadlīnijām, lai iekārtas nonāktu izglītības iestādēs un citās publiski pieejamās telpās.

Datoru iepirkums īstenots projekta "Digitālās plaisas mazināšana sociāli neaizsargātajām grupām un izglītības iestādēs" laikā ar Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda atbalstu.

Iepirkumā izvēlēti trīs portatīvo datoru modeļi ar "Chrome" operētājsistēmu: "Acer Chromebook 511", "Asus Chromebook CX1" un "HP Chromebook 14 G7". IZM norādīja, ka salīdzinoši vienkāršās lietošanas un zemo izmaksu dēļ "Chromebook" datorus mācību procesā izmanto vairāk nekā 50 miljonu skolēnu un pedagogu visā pasaulē. Šobrīd tās ir izglītības iestādēs visbiežāk izmantotās iekārtas tādās valstīs kā ASV, Austrālija, Kanāda, Japāna, Nīderlande, Spānija, Zviedrija un citviet.

IZM iecerējusi veikt arī priekšizpēti par interneta datu pārraides jaudas problēmām un vajadzībām izglītības iestādēs, lai paplašinātu iespējas digitālos mācību līdzekļus izmantot mācību procesā. "Datoru pieejamība ir īpaši nozīmīga pārejā uz vienotu skolu, kad virkne mācību līdzekļu pieejami tikai digitāli," uzsvēra ministrija.

Aizvadītā gada nogalē jau īstenots pirmais posms programmā "Dators ikvienam skolēnam", 7.-9. klašu skolēnus nodrošinot vairāk nekā 25 tūkstošus datoru. Pirmā posma datoru nodrošinājuma investīcija īstenota ar ES palīdzības programmas REACT EU atbalstu. Abu ES investīciju programmu īstenošana līdz šā gada beigām nodrošinās iespējas mācību procesā skolās izmantot vairāk nekā 60 tūkstošu portatīvo datoru, aplēsusi IZM.

Ministrija atgādināja, ka izglītības rīcībpolitikas mērķis ir līdz 2025.gadam visās izglītības iestādēs, kurās apgūst vispārējās izglītības saturu, nodrošināt katru pedagogu un katru 7.-12. klašu skolēnu ar datoru kā mācību līdzekli, sasniedzot vismaz "viens pret trim" ierīču un skolēnu skaita proporciju 1.- 3.klašu skolēniem un vismaz "viens pret divi" ierīču un skolēnu skaita proporciju 4.- 6.klašu skolēniem.

Datoru izmantošanai jābūt elastīgai, izmantojot tos gan mācību procesa nodrošināšanai, gan kā mobilās datorklases, gan patstāvīgā darba veikšanai izglītības iestādē vai mājās, sacīja IZM.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024