Menu
 

Varšava: Visa Eiropa var kļūt par Lampedūzu

  • Autors:  LETA/EURACTIV

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, komentējot valdības pieņemto rezolūciju par Eiropas Savienības (ES) migrācijas un patvēruma sistēmas reformu, brīdinājis, ka visai Eiropai draud pārvēršanās par Lampedūzu.

Polijas valdība ir pieņēmusi īpašu rezolūciju par Eiropas Savienības migrācijas un patvēruma sistēmas reformu, nosodot iecerēto nelegālo imigrantu pārvietošanas shēmu, ņemot vērā lielo imigrantu pieplūdumu Itālijas Lampedūzas salā.

Lampedūzai ir grūtības tikt galā ar straujo nelegālo imigrantu skaita pieaugumu, jo trīs dienu laikā ir ieradušies aptuveni 8500 migrantu, kas ir gandrīz tikpat daudz, cik salas iedzīvotāju.

Valdība "pieņēma rezolūciju, kas attiecas uz (..) situāciju Lampedūzā, bet Lampedūza ir tikai simbols situācijai, kas apdraud visu Eiropu, tai skaitā Poliju," otrdien norādīja vicepremjerministrs un valdošās partijas "Likums un taisnīgums" vadītājs Jaroslavs Kačiņskis.

No visām ES dalībvalstīm Polija un Ungārija visskaļāk kritizē ES jauno obligāto, uz solidaritāti balstīto migrācijas pārvaldības shēmu, kas tika apstiprināta jūnijā. Saskaņā ar šo sistēmu katra ES dalībvalsts var izvēlēties, vai nu uzņemt nelegālos imigrantus vai sniegt finansiālu vai operatīvu ieguldījumu šajā sistēmā.

Polijas valdība ideju par iemaksām pielīdzinājusi sodam par atteikšanos uzņemt migrantus. Turklāt Varšava uzskata, ka tā jau ir paveikusi savu daļu migrācijas pārvaldībā ES, uzņemot vairāk nekā miljonu kara bēgļu no Ukrainas.

Jaunajā rezolūcijā valdība pilnībā noraida nelegālo imigrantu pārvietošanu. Vienīgā metode, kā cīnīties pret migrantu iebrukumu, ir ES ārējo robežu stiprināšana un to cilvēku repatriācija, kuri sasnieguši bloku, uzsvēra Kačiņskis", piebilstot, ka arī jebkuram citam risinājumam jābūt saistītam ar šo cilvēku izvešanu no ES teritorijas.

Pieņemot rezolūciju, valdība nepārprotami paziņo ne tikai Eiropas Komisijai, bet arī Donalda Tuska vadītajai opozīcijas partijai "Pilsoniskā platforma", ka valdošā koalīcija nepiekrīt nelegālajai migrācijai, savukārt norādīja Moraveckis. Pēc viņa domām, Lampedūzai vajadzētu būt brīdinājuma signālam visai ES.

"Visa Eiropa, visa ES var kļūt par Lampedūzu, ja mēs turpināsim pieļaut tās pašas vecās kļūdas, shēmas un mehānismus, ko ierosina Komisija," brīdināja Moraveckis.

Nelegālā imigrācija ir viens no galvenajiem jautājumiem, gatavojoties oktobrī gaidāmajām Polijas parlamenta vēlēšanām, kuru laikā notiks arī referendums par ES patvēruma politikas reformas plāniem.

Referenduma dalībniekiem būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi "atbalsta tūkstošiem nelegālo imigrantu uzņemšanu no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas saskaņā ar obligātās uzņemšanas mehānismu, ko uzspiež Eiropas birokrātija".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.