Logo
Drukāt šo lapu

Labdarības maratons "Dod pieci!" šogad veltīts riskam pakļautiem jauniešiem

Foto - Romāns Žukovs, Latvijas Radio Foto - Romāns Žukovs, Latvijas Radio

Aicinot nepalikt vienaldzīgiem un vēršot sabiedrības uzmanību uz problēmām, ar ko saskaras riskam pakļautie bērni un jaunieši, sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" šogad no 15. līdz 21.decembrim aicinās palīdzēt tieši viņiem, informē Latvijas Radio pārstāvji. Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur labdarības organizāciju "Ziedot.lv" nonāks pie bezpeļņas organizācijām, kas sniedz profesionālu palīdzību bērniem un jauniešiem, kuri palikuši bez pienācīgas ģimenes aprūpes, cietuši no vardarbības un citiem noziegumiem, pašiem radušās uzvedības problēmas. Par saziedotajiem līdzekļiem organizācijas sniegs viņiem piemērotus pakalpojumus, sākot no speciālistu konsultācijām, pirmās nepieciešamības lietu iegādes un beidzot ar atbalsta personas jeb mentora meklējumiem.

"Lai arī "Dod pieci!" ir Latvijas sabiedrisko mediju kopīgi īstenots projekts, tā īstenošanas kodols vienmēr ir bijis Latvijas Radio 5, kas pārraida jauniem cilvēkiem paredzētu saturu un informē par jauniešu aktualitātēm arī citas vecumu grupas. Līdz šim vairāki "Dod pieci!" temati problemātikā iekļāvuši pusaudžus, taču desmitajā norises gadā beidzot mums ir temats, kas stāsta tikai un vienīgi par viņiem. Par to no sirds esmu gandarīts!" norāda Latvijas Radio 5 dīdžejs un labdarības kustības "Dod pieci!" aizsācējs Latvijā Toms Grēviņš.

Labdarības maratons "Dod pieci!" šogad iestāsies par atbalstu riskam pakļautiem bērniem un jauniešiem. Tie ir bērni un jaunieši, kuriem jau ir dažādas uzvedības problēmas vai kuri dzīvo apstākļos, kas šādas problēmas var radīt. Viņi nereti tiek dēvēti par "problēmjauniešiem", tomēr vispirmām kārtām viņi ir vienkārši jaunieši, kas ir mums līdzās un kam ir nepieciešama palīdzība. Šī gada labdarības maratona "Dod pieci!" mērķis ir dot iespēju bērniem un jauniešiem ar uzvedības problēmām izrauties no nelabvēlīgas vides un veidot motivētu, drošu, garīgi un fiziski veselīgu nākotni, norāda Latvijas Radio pārstāvji.

Latvijas Republikas Valsts kontroles 2022.gada revīzijas ziņojums "Problēmbērni - pieaugušo neizdarības spogulis" ļauj secināt, ka Latvijā bērniem ar uzvedības problēmām vai to iestāšanās risku un viņu ģimenēm nav pieejams pietiekams nepieciešamais atbalsts, un pašvaldībās šis jautājums nereti tiek risināts "uz papīra", bet ne realitātē. Ziņojumā tiek lēsts, ka Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 10 tūkst. bērnu ar uzvedības problēmām, kuri ilgstoši un bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi, lieto dažādas apreibinošas vielas, pārkāpuši likumu u.tml. Savukārt vairāk nekā 36 tūkstošiem jeb septītdaļai bērnu Latvijā pastāv uzvedības problēmu iestāšanās risks - šie bērni ir cietuši no vardarbības vai noziedzīga nodarījuma, atrodas ārpusģimenes aprūpē vai dzīvo ģimenē, kurā ir riski nepietiekamai bērna aprūpei u. c.

Šī gada labdarības maratona "Dod pieci!" vēstnesis ir Latvijas Radio 2 programmu vadītājs un organizācijas "Latvijas Bērnu atbalsta fonds" vadītājs Kaspars Markševics, kurš pats savulaik astoņus gadus pavadījis nošķirts no ģimenes bērnunamā. "Mans ceļš nav bijis viegls, tādēļ vēl jo vairāk esmu pārliecināts, cik ļoti svarīgi pusaudža gados ir draugi, vienaudži un kāds, kurš tevi dzird. No personīgās pieredzes varu teikt - stabils, godprātīgs un empātisks pieaugušais var palīdzēt izrauties vienam jaunietim, kurš sāk pazaudēt dzīves jēgu, tādēļ šī gada labdarības maratona "Dod pieci!" ziedojumu mērķis ir īpaši svarīgs."

"Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta stāsta, ka viss labdarības maratonā "Dod pieci!" saziedotais nonāks pie tām Latvijas bezpeļņas organizācijām, kas atbalsta bērnus un jauniešus un nodrošina viņiem pieejamos pakalpojumus. "Gadu gaitā esam pārliecinājušies, ka Latvijā netrūkst cilvēku, kas vēlas un māk palīdzēt jauniešiem ar problēmām. Šogad saziedotie līdzekļi nonāks tieši pie tām bezpeļņas organizācijām, kuras pierādījušas savu varēšanu un ar saziedotajiem līdzekļiem spēs palīdzēt vēl lielākam skaitam jauniešiem. Mēs ceram, ka kopā spēsim palīdzēt jauniešiem, bet nākotnē šīs problēmas tiks risinātas sistēmiski, lai neviens jaunietis, kuram vajadzīga pieaugušo palīdzība, netiktu nepamanīts."

Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim. Projekta realizēšanas un administrēšanas izmaksas no ziedotāju naudas netiek finansētas, atzīmē Latvijas Radio pārstāvji.

Labdarības maratons "Dod pieci!" šogad jau desmito reizi notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 15. līdz 21.decembrim, teju nedēļas garumā raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā, Rīgā. Latvijas Radio 5 dīdžeji 24/7 režīmā dalīsies ar cilvēku pieredzes stāstiem, ekspertu viedokļiem un atskaņos ziedotāju izvēlētas dziesmas, iestājoties par pārmaiņām sabiedrībā. 

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašam vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai, neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, vardarbības mazināšanai ģimenēs, vides uzlabošanai cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem, kā arī Latvijā nonākušo Ukrainas kara bēgļu bērnu atbalstam, atgādina Latvijas Radio pārstāvji.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024