Menu
 

Atzīmējot Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša deviņdesmitgadi, Murjāņos atklās Andra Kaļiņina vides instalāciju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ziedoņa muzejs Foto - Ziedoņa muzejs

Ziedoņa muzejā Murjāņos 6.oktobrī tiks atvērta laikmetīgās mākslas mākslinieka Andra Kaļiņina izstāde “Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Imka un Ojka”, kas būs pieejama un skatāma 24/7 režīmā līdz pat 2024.gada maija beigām muzeja dārzā, informē Ziedoņa muzeja komunikācijas vadītāja Una Vindberga. Uz izstādes atklāšanu ieradīsies arī abu dzejnieku laikabiedrs Ēriks Hānbergs.

Izstāde veidota kā instalācija, kas atgādinās par divu laikabiedru, draugu un dzejas dižgaru - Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša - draudzību, kā arī atzīmēs abu vārda meistaru deviņdesmitgadi. Ziedonis savu dzimšanas dienu svin pavasarī, Vācietis – rudenī, līdz ar to var teikt: līdz ar rudeni ir iestājies Ojāra Vācieša laiks. 

Mākslinieks Andris Kaļiņins, iedvesmojoties no Ziedoņa muzeja un Ojāra Vācieša muzeja krājuma priekšmetiem, kas liecina par abu dzejnieku draudzību, radījis laikmetīgu vides instalāciju, par abus vienojošo tēmu izvēloties uguni. Tā ir uguns, kas daudzkārt parādās gan abu meistaru dzejā un dzejas krājumu nosaukumos, un uguns, kas apliecina savu klātbūtni muzeja krājuma priekšmetos - svečturī, Imanta Ziedoņa pašportretā zīmētā uguns liesmā, Lielvārdes jostas ugunskrustā vai sērkociņa kastīšu kolekcijā. Zīmīgi, ka Ojārs Vācietis savulaik atgriezis rakstīšanas dzirksti pašam Imantam Ziedonim, norāda muzeja pārstāve.

“Fragmenti, kas palīdz dzīvot” ir Ziedoņa muzeja pagājušajā gadā uzsākts jauns izpētes cikls, kura rezultātā jaunā, radošā formātā tiek parādīti un stāstīti stāsti par muzeja krājuma priekšmetiem, uz tiem raugoties no šodienas dažādu radošo nozaru pārstāvju skatu punkta un viņu vērtējumā.  

Kā papildinājumu izstādei un kā dāvanu Ojāram Vācietim deviņdesmitgadē Ziedoņa muzejs kopā ar Ojāra Vācieša memoriālo muzeju gatavojas izdot Ojāra Vācieša minimismus. Mazajā kabatas formāta izmēra grāmatiņā tiks atlasīti spēcīgākie Ojāra Vācieša dzejas citāti, kas apliecina dzejnieka laikmetīgumu, kā arī atklāj Ojāra Vācieša lielo filozofisko dabu, stāsta Una Vindberga. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.