Logo
Drukāt šo lapu

Ķekavas pašvaldība aicina iedzīvotājus parakstīt aicinājumu likumdevējiem pilnveidot normatīvos aktus vardarbības mazināšanai skolās

Foto - kekava.lv Foto - kekava.lv

Ķekavas novada pašvaldība sagatavojusi vēstuli likumdevējiem ar prasību steidzami pilnveidot normatīvo regulējumu vardarbības mazināšanai izglītības iestādēs, informēja pašvaldībā.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus ar parakstiem atbalstīt tās iniciatīvu. Ķekavas novada iedzīvotāji to varēs izdarīt no 9.oktobra, kad vēstules izdruka parakstīšanai būs pieejama visās novada izglītības iestādēs. Vēstule parakstīšanai nosūtīta arī pārējiem Latvijas novadiem, un līdztekus tiek organizēta arī parakstu vākšana vietnē "manabalss.lv".

Kā norādīts Ķekavas novada domes deputātu un pašvaldības speciālistu sagatavotajā pieprasījumā, izglītības iestāžu rīcībā nav pietiekamu tiesisko instrumentu, lai apturētu vardarbību un tās radītās emocionālās sekas. Tāpat neesot tiesisku iespēju varmāku nošķirt no cietušajiem. "Pašlaik vardarbības veicējs ir vairāk aizsargāts nekā vardarbības upuris," teikts vēstulē.

Lai mazinātu vardarbību izglītības iestādēs, Ķekavas novada pašvaldība aicina steidzamības kārtā pieņemt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nosakot tiesības izglītības iestādei aizdomu gadījumā pārbaudīt skolēna somu. 

Izglītības likumā esot jāparedz arī skaidra rīcība vardarbības pret citu izglītojamo vai pedagogu gadījumos, savukārt Ministru kabineta (MK) noteikumos jāpiešķir tiesības direktoram kopā ar starpinstitucionālo sadarbības padomi noteikt, kādos gadījumos skolēns mācās attālināti.

Tāpat tiek rosināts likumdošanā noteikt reālu vecāku atbildību, ja tie nerisina sava bērna uzvedības problēmas un neinformē skolu, ja bērns var radīt draudus cita veselībai un drošībai. 

Ja skolēns bijis vardarbīgs, izglītības iestādei jābūt tiesīgai izslēgt audzēkni no skolas, neliedzot iespēju turpināt izglītības apguvi tālmācības formā, par ko atbildību tad uzņemtos vecāks, piedāvā Ķekavas pašvaldība.

Atbalstu normatīvo aktu grozījumiem jau izteikušas Mārupes un Salaspils pašvaldības.

Parakstītais pieprasījums tiks nodots Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV), Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī tiesībsargam Jurim Jansonam. Ar to tiks iepazīstināta arī Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība.

Kā ziņots, šonedēļ sociālajos tīklos plaši izplatījās video no Ķekavas vidusskolas, kur mācību iestādes telpās kāds 9.klases skolēns piekāva citu skolas audzēkni.

Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka ar Ķekavas novada domes atbalstu ir izdevusi rīkojumu, kas kautiņa iniciatoram līdz lietas apstākļu noskaidrošanai mācību viela jāapgūst attālināti. Notikušo izmeklē Ķekavas novada bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupa, kurā darbojas pašvaldības policijas, sociālā dienesta, bāriņtiesas un pašvaldības izglītības pārvaldes darbinieki.

Savukārt Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere norādījusi, ka risinājums noteikt mācības attālināti vardarbīgiem skolēniem ir samērīgs, ja izglītības iestāde attālinātās mācības organizē tā, ka izglītojamam ir nodrošināta iespēja attālināti piedalīties mācību stundās.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024