Menu
 

Ropažu novada Cekulē notiks militārās mācībās "Detonators 2023"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

No 9.līdz 22.oktobrim Ropažu novada Cekulē norisināsies starptautiskās militārās mācības “Detonators 2023”. Mācību galvenais mērķis ir zemes virskārtas attīrīšana no sprādzienbīstamiem priekšmetiem, kā arī veicināt savstarpējo sadarbību, pieredzes un zināšanu apmaiņu sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas procedūrās, informēja NBS Apvienotā štāba Operāciju plānošanas departamentā.

Militārās mācības “Detonators 2023” organizē Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 54.kaujas atbalsta bataljons un tajās piedalīsies vairāk nekā 100 dalībnieku no Beļģijas, Dānijas, Francijas, Igaunijas, Latvijas, Nīderlandes un Vācijas bruņotajiem spēkiem.

Cekules munīcijas noliktava tika izmantota militārām vajadzībām laikā no 1920.līdz 1995.gadam. Šobrīd 240 hektāru lielā teritorija joprojām ir viens no lielākajiem ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem piesārņotajiem objektiem Latvijā. Kopš 1994. gada notiek teritorijas virsmas attīrīšana no nesprāgušās munīcijas un ik gadu nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti atrod un neitralizē vairākus simtus sprādzienbīstamu priekšmetu, atgādina NBS.

2005.gadā Zemessardzes 54.kaujas atbalsta bataljona profesionālā dienesta karavīri un zemessargi pirmo reizi mācību ietvaros veica bijušās Cekules munīcijas noliktavu teritorijas zemes virskārtas pārbaudi. Mācību laikā tika apsekota 10 hektāru liela teritorija, kurā tika atrasti 236 sprādzienbīstami priekšmeti, kuri mācību noslēgumā tika iznīcināti Ādažu poligonā.

Kopš 2008.gada Zemessardzes 54.kaujas atbalsta bataljons reizi gadā organizē mācības bijušās Cekules munīcijas noliktavu teritorijā, turpinot plānveidīgu teritorijas virskārtas pārbaudi, kuras ietvaros tiek neitralizēti un iznīcināti visi atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti.

Sākot ar 2012.gadu mācībās piedalās NATO un ES valstu sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas eksperti. Kopš 2012.gada bijušajā Cekules munīcijas noliktavu teritorijā ir atrasti, neitralizēti  un iznīcināti 10 818 sprādzienbīstamie priekšmeti, kā arī vairāk nekā viena tonna vieglās strēlnieku munīcijas.

NBS aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām un drošības apsvērumu dēļ neapmeklēt bijušo munīcijas noliktavu teritoriju Cekulē: “Atrodot sprādzienbīstamus priekšmetus, aicinām tos neaiztikt, nemēģināt izjaukt, lai izpētītu un nepārvietot. Vieta, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo un jāiezīmē. Par atradumu jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā (tālruņa numurs 110), vai zvanot uz tālruņa numuru 112 un jāsniedz atrastā priekšmeta īss raksturojums,  kā arī jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.