Menu
 

Eksperts: Elektroinstalācijas pārbaudes un "sarkanie karogi", kas liecina par dzīvībai bīstamiem riskiem

  • Autors:  Artūrs Šmats, AS "Sadales tīkls" Mācību centra elektrozinību eksperts
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Katrā Latvijas mājoklī elektroinstalācijas (iekšējā elektrotīkla) pārbaude ir jāveic ne retāk kā reizi 10 gados – tas noteikts Ministru kabineta ugunsdrošības noteikumos. Tomēr socioloģiskās aptaujas liecina, ka liela daļa sabiedrības nemaz nezina par šādas pārbaudes obligātu nepieciešamību. Rudens, kas iezīmē gada tumšāko un drēgnāko posmu un līdz ar to – arī intensīvāku elektroierīču lietošanu ikdienā, ir īstais laiks, kad tam pievērst uzmanību. Kā norisinās elektroinstalācijas pārbaudes un kādi ir signāli, ka pārbaude jāveic nekavējoties?

Elektroinstalācijas pārbaude reizi 10 gados būtu jāuztver par tikpat pašsaprotamu lietu kā, piemēram, automašīnas tehniskā apskate. Piedaloties kopējā satiksmē, iedzīvotājiem ir pienākums būt līdzatbildīgiem pret apkārtējiem. Tieši tikpat būtiskas ir arī mājokļu iekšējo elektrotīklu pārbaudes. No tām var būt atkarīga iedzīvotāju veselība, dzīvība, personīgā un kopējā īpašuma drošība, tāpēc pret tām ir jāizturas ar atbildību.

Kas ir elektroinstalācijas pārbaudes un kāpēc tās ir jāveic?

Ikviena elektroietaise laika gaitā nolietojas, tāpēc mājokļa elektroinstalācijas pārbaudēs tiek izvērtēts kontaktligzdu, slēdžu, kā arī pašas elektroinstalācijas tehniskais stāvoklis. Tas preventīvi ļauj fiksēt bīstamību un pasargāt mājokļa iedzīvotājus no elektrotraumām un dzīvībai bīstamām situācijām, tostarp ugunsnelaimēm.

Spēkā esošie ugunsdrošības noteikumi nosaka, ka elektroinstalācijas pārbaude ikvienā mājoklī (tai skaitā arī koplietošanas telpās, piemēram, dzīvokļu mājas kāpņu telpā) ir obligāti jāveic vismaz vienu reizi 10 gados. Pārbaudes laikā sertificēts elektriķis ar speciāliem mērinstrumentiem pārbauda elektrības vadus, kabeļus slēdžus un kontaktligzdas, tādējādi pārbaudot kopējo elektroinstalācijas tehnisko stāvokli. Tiek novērtēts arī drošības slēdžu ("korķu") tehniskais stāvoklis un atbilstība. Pēc mērījumu veikšanas elektrospeciālists secina, vai mājoklī esošā elektroinstalācija ir droši ekspluatējama, vai tomēr būtu nepieciešami remontdarbi vai nomaiņa.

Atbildība par elektroinstalācijas pārbaudes veikšanu

Par pārbaudes veikšanu konkrētajā nekustamajā īpašumā ir atbildīgs tikai un vienīgi tā īpašnieks. Savukārt daudzdzīvokļu koplietošanas jeb publiskajās telpās – nekustamā īpašuma apsaimniekotājs. Būtiski, ka ikviens dzīvokļa īpašnieks ir tiesīgs pieprasīt nodrošināt iespēju iepazīties ar šādu pārbaužu apliecinošiem
dokumentiem.

Pārbaudes jāuztic tikai sertificētiem elektriķiem

Elektroinstalācijas pārbaudi drīkst veikt sertificēts elektriķis, uzrādot apliecinājumu par kvalifikāciju. Pēc pārbaudes veikšanas elektriķis sagatavo oficiālu pārbaudes dokumentāciju, kurā sniedz atzinumu par elektroinstalācijas tehnisko stāvokli. Savukārt, ja pārbaudes laikā tiek konstatētas nepilnības, pārbaudes veicējam jāsniedz rekomendācijas nepilnību novēršanai.

Lai novērstu ne tikai trūkumus, bet arī noskaidrotu, kā no tiem izvairīties nākotnē, iedzīvotāji tiek aicināti būt prasīgiem pret pārbaudes veicējiem un uzdot visus neskaidros jautājumus.

Pārbaudes izmaksas

Pārbaudes izmaksas ir atkarīgas no konkrētajā objektā veicamā darba apjoma. Piemēram, vienistabas dzīvoklī iekšējā elektrotīkla pārbaude patlaban varētu izmaksāt ap 100-120 eiro.

"Sarkanie karogi", kas liecina par iespējamiem bojājumiem

Nereti cilvēki savos mājokļos jau laikus pamana “sarkanos karogus” jeb pazīmes, kas varētu liecināt par iespējamiem elektroinstalācijas bojājumiem. Daži no izplatītākajiem indikatoriem ir:

- elektrības piegādes pārtrūkšana neizprotamu iemeslu dēļ jeb regulāra "korķu izsišana";
- kontaktligzdu, gaismas slēdžu vai vadu karšana, "sišana pa pirkstiem";
- nestabils spriegums mājoklī – piemēram, elektrības raustīšanās (gaismas raustīšanās), traucēta elektroiekārtu darbība;
- neizprotams elektrības patēriņa pieaugums elektriskās strāvas noplūdes dēļ.

Ja tiek pamanīts kāds no šiem "sarkanajiem karogiem", ieteicams apdomāt, vai nebūtu laiks piesaistīt elektrospeciālistu un veikt mājokļa iekšējā elektrotīkla pārbaudi – jo īpaši, ja zināms, ka pēdējos 10 gados šādas pārbaudes konkrētajā īpašumā nav veiktas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.