Menu
 

Latvijā deviņos mēnešos reģistrēts par 5,8% mazāk lietoto automašīnu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

atvijā deviņos mēnešos reģistrēta 31 971 lietota automašīna, kas ir par 5,8% mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, informēja Eiropas transportlīdzekļu datubāzes "autoDNA" pārstāvji.

Starp lietotajām automašīnām populārākās 2023.gada septiņos mēnešos bija "BMW" markas vieglās automašīnas - reģistrēti 5557 šādi spēkrati, kas ir 17,4% no visām reģistrētajām lietotajām vieglajām automašīnām. Reģistrēto lietoto "BMW" automašīnu skaits attiecīgajā periodā samazinājies par 4,9%.

Savukārt otrajā pozīcijā ierindojas "Volvo" zīmola automašīnas. Kopumā deviņos mēnešos reģistrēti 5206 spēkrati (15,3% tirgus daļa), kas ir pieaugums par 3,6%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

Trešajā pozīcijā stabili atrodas "Volkswagen" ar 12,9% īpatsvaru, taču tā popularitāte ir mazliet samazinājusies, jo šogad reģistrēto automobiļu skaits bija 4115, kas ir par 8,8% mazāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos.

Populārāko lietoto automašīnu modeļu markas ir "Volvo XC60" - reģistrēti 1152 spēkrati (3,6% no visu zīmolu modeļiem), "Volvo V70" - reģistrēti 902 spēkrati (2,8%). Pēc tam seko "Volkswagen" modelis "Golf" ar reģistrētiem 826 spēkratiem (2,6%) un "Passat" ar reģistrētiem 763 spēkratiem (2,4%). Savukārt "BMW 320" kopējā rangā ir piektajā vietā (2%) ar 644 spēkratiem.

Vienlaikus "autoDNA" pārstāvji norāda, ka visbiežāk automašīnas visbiežāk tiek ievestas no Vācijas (38,2%), Nīderlandes (9,4%) un Beļģijas (9,1%).

"autoDNA" apkopotie statistikas dati norāda, ka ir trīs veidu automašīnas, kas tiek iegādātas ārzemēs - automašīnas pēc ceļu satiksmes negadījumiem, automašīnas ar koriģētu odometra rādījumu un lietoti auto bez defektiem.

Kompānijas pārstāvji uzsver, ka, iegādājoties lietotu automašīnu no ārzemēm, jāņem vērā negadījumos fiksētās bojājumu zonas, kā arī ārzemju valstu braukšanas kultūra un paradumi. Kompānijas statistikas dati liecina, ka visbiežāk ir bojāta automašīnas priekšpuse (47%), aizmugure (13%) un priekšpuses labais vai kreisais spārns (10%).

Tāpat kompānijas pārstāvji atgādina, ka šādos gadījumos ir jāpievērš uzmanība pilnīgi norakstītiem transportlīdzekļiem ārzemēs, kurus apdrošināšanas kompānijas ekonomiski noraksta un aizliedz atkārtoti reģistrēt bez sertificētas atjaunošanas. Arī šādas automašīnas noraksta un pārdod izsolēs, kur tās tiek realizētas kādā citā valstī.

"Diemžēl, bet šādas automašīnas pārsvarā nonāk otrreizējā apritē tieši Austrumeiropas tirgū, precīzāk - Polijā, Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā," saka "autoDNA" vadītājs Agris Dulevičs.

Viņš piebilst, ja ir doma iegādāties tieši šādu automašīnu, noteikti ieteicams veikt detalizētu pārbaudi specializētā servisa centrā. Oficiālās vēstures atskaitēs pilnībā tiek fiksēti negadījumā cietušās automašīnas zonas.

"autoDNA" ir Eiropas transportlīdzekļu datubāze, kas piedāvā plašu un detalizētu informāciju par lietotu automašīnu vēsturi. Kompānija piedāvā transportlīdzekļu vēsturi atskaites veidā, sniedzot spēkrata dzīves cikla pārskatu. Atskaites ir veidotas tā, lai samazinātu ar automašīnas iegādes procesu saistīto risku, liecina informācija kompānijas mājas lapā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.