Menu
 

Pirmsskolu vadītājas: Kopīgi plānots brīvlaiks sniedz ieguvumus gan bērniem, gan vecākiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Kristīne Zvaigzne un Santa Lasmane, pirmsskolas “CreaKids” filiāļu vadītājas
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Oktobra nogalē visās Latvijas skolās būs rudens brīvlaiks. Produktīvi un pārdomāti pavadīts brīvlaiks nozīmē iespēju atvilkt elpu no skolas ikdienas un ar jaunu enerģiju atgriezties pie mācībām. Vienlaikus tā ir iespēja pavadīt laiku jēgpilni un pārdomāti. Brīvlaiks ir lietderīgs arī pirmsskolu audzēkņiem, īpaši, ja ģimenē aug arī skolas vecuma brāļi vai māsas.

Lai gan nedēļa var nešķist ilgs laiks brīvlaikam, ar rūpīgu plānošanu varam gūt no šīs nedēļas maksimālu labumu, pavadot laiku svaigā gaisā, apgūstot jaunas lietas un izbaudot kopābūšanu ar ģimeni. Vislabāk plānot brīvlaiku kopīgi, iesaistoties gan bērniem, gan vecākiem, un pārrunājot iespējamās aktivitātes. Šāda sadarbība palīdzēs ģimenei vienoties par kopējiem mērķiem un plāniem, vienlaikus stiprinot saikni starp visiem ģimenes locekļiem.

Brīvlaikā vajadzētu rast līdzsvaru starp mācīšanos un atpūtu. Pirmsskolas bērniem ir svarīgi piedzīvot dažādas aktivitātes, kas palīdz viņiem attīstīties, bet vienlaikus ir jānodrošina pietiekami daudz laika atpūtai un rotaļām, kas nav plānotas. Kādu brīvlaika dienu noteikti vajadzētu atvēlēt “nekā nedarīšanai” – arī tas ir svarīgi bērna augšanai un attīstībai.

Ja ir iespēja, ir ieteicams plānot dienas izbraukumus uz vietējiem parkiem, dabas takām vai piemērotām atrakcijām. Tā bērni var baudīt svaigo gaisu un iepazīt apkārtējo vidi, kā arī papildus izkustēties. Lai padarītu šo aktivitāti interesantāku, ieteicams izveidot “dārgumu meklēšanas karti” vai dabas loto, atzīmējot pastaigas laikā atrastos priekšmetus. Ieteicams rotaļās izmantot pieejamos dabas materiālus, kastaņus vai zīles.

Brīvlaikā bērniem, ja ir tāda iespēja, būtu lietderīgi pavadīt vairāk laika ar vecvecākiem, piemēram, pavadot visu dienu vai pat vairākas dienas ar vecmāmiņu vai vectētiņu, stiprinot saikni.

Līdz ar rudens perioda iestāšanos no plauktiem var noņemt arī iemīļotākās galda spēles. Rudens tumšajos vakaros tās ir lieliska izklaide un veicina ģimenes saikni, kā arī palīdz nolikt malā “ekrānus” – kā bērniem, tā arī pieaugušajiem. Ņemot vērā mūsdienu straujo dzīves tempu, rudens brīvlaiks var būt lieliska iespēja visai ģimenei kopā mazliet palēnināt tempu, izbaudot mierīgāku ikdienu – pavadīt laiku mājās, kopīgi gatavot gardas rudens uzkodas no dārza veltēm u.c. Bērniem būs liels prieks iesaistīties un mācīties gatavot.

Ikviens bērns ir unikāls, tāpēc ir svarīgi pielāgot aktivitātes, ņemot vērā katra bērna intereses un vajadzības. Svarīgākais ir kvalitatīvs kopā pavadītais laiks, kas veicina ciešu ģimenes saikni un uzlādē nākamajam mācību cēlienam.

Rudens brīvlaiks piedāvā daudz iespēju, lai radītu neaizmirstamas atmiņas un attīstītu bērnu izpratni par pasauli. Tas ir veids, kā attīstīt bērna izpratni par dabu un apkārt notiekošo. Pārdomāti plānots brīvlaiks nodrošina bagātu un izglītojošu pieredzi, kurā bērni var izbaudīt rudens skaistumu un mācīties svarīgas dzīves prasmes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.