Menu
 

Aptauja: teju puse Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pandēmijas dēļ vardarbība ģimenē ir pastiprinājusies

  • Autors:  Apriņķis.lv
“IKEA” Korporatīvo pakalpojumu vadītāja Baltijas valstīs Renata Dante. Foto - publicitātes “IKEA” Korporatīvo pakalpojumu vadītāja Baltijas valstīs Renata Dante. Foto - publicitātes

Gandrīz puse jeb 45% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka Covid-19 laikā vardarbība ģimenē viņu personīgajā dzīvē un starp apkārtējiem ir pastiprinājusies, liecina “IKEA” veiktā aptauja. Lielākoties pieaugošo vardarbību ir pamanījuši jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem (59%), un arī 48% cilvēku vecumā no 30 līdz 39 gadiem atzīst, ka situācija ir saasinājusies.

Iedzīvotāji atzīst, ka viņu apkārtnē ir cilvēki, kas ir pieredzējuši vardarbību ģimenē. Pazīstamo lokā, kas piedzīvojuši vardarbību ģimenē, visbiežāk ir draugi (39%), kāds no tuvākajiem ģimenes locekļiem (23%) un kāds no tuvākās apkaimes, ko viņi personīgi nepazīst (22%).

"IKEA aptaujas dati liecina, ka gandrīz katrs otrais Latvijas iedzīvotājs (46%) personīgi ir dzirdējis un pazīst kādu, kurš ir piedzīvojis vardarbību ģimenē. Iespējams, arī mēs esam dzirdējuši kaimiņu skandālus vai esam pamanījuši iespējamas fiziskas un psiholoģiskas vardarbības pazīmes savā tuvākajā lokā. Pēdējā laikā, kad arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta emocionālajai veselībai, IKEA mērķis ir pievērst uzmanību arī tādiem jautājumiem kā drošība mājās un vardarbības novēršana," uzņēmuma paziņojumā citēta “IKEA” Korporatīvo pakalpojumu vadītāja Baltijas valstīs Renata Dante.

Atbildot uz jautājumu, ko iedzīvotāji domā par publikācijām un citu informāciju medijos par vardarbību ģimenē, 38% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka vardarbības ģimenē tēmas aktualizēšana medijos palīdz uzlabot sabiedrības informētību un palielina izpratni par vardarbību ģimenē. 18% cilvēku atzīst, ka tas liek viņiem aizdomāties par viņu personīgo situāciju un apkārtējiem, izglīto un rada sajūtu, ka var palīdzēt vai rīkoties (20%).

Tomēr ir sabiedrības daļa, kas paliek malā un neiesaistās. 19% iedzīvotāju šo informāciju pamana, bet neuzskata, ka tā ir būtiska, attiecināma uz viņu personīgo dzīvi un apkārtējiem, un liela daļa šādu informāciju nelasa, jo uzskata to par pārāk negatīvu (27%).

Latvijas iedzīvotāju aptauja par vardarbību ģimenē ir daļa no “IKEA” sociālās atbildības kampaņas "Pamani vardarbību", kas norisinās jau kopš 2020. gada, un 26.oktobrī Latvijā sāksies tās otrais vilnis. Kampaņas laikā sabiedrība un uzņēmuma darbinieki tiks izglītoti par vardarbību ģimenē un tās dažādajām izpausmēm, tiks vākti ziedojumi, lai uzlabotu apstākļus ģimenes krīzes centros.

No grūtībām izķepuroties ir vieglāk, ja neesi viens. Ja meklē palīdzību vai nepieciešams atbalsts, vērsies šeit: atbalsta tālrunis vardarbībā cietušajiem: 116 006 (katru dienu plkst. 12.00–22.00); diennakts krīzes tālrunis emocionālajam un psiholoģiskajam atbalstam: 116 123 un 27722292. Ja tev ir tieši draudi vai pamani vardarbību, zvani 110.

Lai uzzinātu vairāk par to, kā atpazīt vardarbību ģimenē, ienāc www.cietusajiem.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.