Menu
 

Mārtiņš Āboliņš: Tuvākajos mēnešos inflācija Latvijā noslīdēs zem 10 %

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, ekonomists, AS “Citadele banka”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Inflācija Latvijā turpina samazināties un tuvākajos mēnešos tā, visticamāk, noslīdēs jau zem 10 %. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada aprīlī patēriņa cenas Latvijā pieauga par 15,1 % salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli.

Tas ir pēdējā gada laikā zemākais inflācijas līmenis Latvijā un salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas Latvijā aprīlī pieauga vien par 0,3 %. Salīdzinājumam – pagājušā gada aprīlī patēriņa cenas Latvijā mēneša laikā pieauga par 2,2 %. Tomēr inflācija Latvijā joprojām ir viena no augstākajām eirozonā un pagaidām inflācijas tempu kritums ir saistīts pamatā ar energoresursu cenu normalizēšanos.

Citās preču un pakalpojumu grupās cenas Latvijā turpina augt, un aprīlī pakalpojumu cenas Latvijā bija par 10,7 % augstākas nekā pērn, savukārt mēneša laikā pakalpojumu cenas Latvijā pieauga par 0,7 %. Straujais pakalpojumu cenu kāpums parāda, ka inflācija Latvijā vairs nav saistīta tikai ar ārējiem izmaksu faktoriem un ir risks, ka tā varētu kļūt noturīga.

Tomēr tuvākajos mēnešos inflācija Latvijā noteikti turpinās samazināties. Pasaules ražošanas un piegāžu ķēžu darbība, kur pandēmijas izraisītie pārrāvumi bija viens no sākotnējiem inflācijas cēloņiem pasaulē, ir normalizējusies. Transporta izmaksas samazinās, lielākā daļa preču atkal ir pieejamas, un vienlaikus kopā ar inflācijas kāpumu ir noplacis arī pēc pandēmijas augstais pieprasījums pēc precēm. Tādēļ salīdzinoši daudzas rūpniecības nozares šobrīd atrodas recesijā, un nepārtikas preču cenas Latvijā nav augušas jau kopš pērnā gada rudens.

Tāpat patēriņa cenās sāk atspoguļoties arī energoresursu cenu normalizēšanās Eiropā. Degvielas cenas Latvijā aprīlī bija par 10,8 % zemākas nekā pērn, savukārt elektroenerģijas cenas kopš pērnā gada septembra ir sarukušas par vairāk nekā 30 %. Šobrīd gandrīz katru nedēļu tiek ziņots par arī siltumenerģijas tarifu samazināšanu dažādās Latvijas pilsētās, un nākamajā apkures sezonā apkures tarifi būs zemāki nekā šoziem pat bez valsts atbalsta.

Tomēr citās jomās patēriņa cenas Latvijā zemākas nekļūst un, piemēram, pārtikas cenas Latvijā aprīlī bija par 20 % augstākas nekā pērn, savukārt mēneša laikā pārtikas cenas Latvijā pieauga par 0,4 %. Tikmēr pārtikas cenas pasaulē aprīlī bija par 19,7 % zemākas nekā pērn, dabasgāzes cenas Eiropā jau ir sarkušas par vairāk nekā 85 %, un pēdējos mēnešos mazinājušās arī minerālmēslu un dažādu pārtikas izejvielu cenas. Tādēļ tālāks pārtikas cenu pieaugums nešķiet pamatots un vasarā atsevišķu pārtikas produktu, piemēram, dārzeņu, cenām vajadzētu mazināties.

Pēc manām prognozēm vidējā inflācija Latvijā šogad varētu būt ap 9 %, savukārt nākamgad inflācija Latvijā varētu noslīdēt zem 3 %. Bezdarbs Latvijā ir zems un augošās pakalpojumu cenas ir signāls, ka inflācija Latvijā var kļūt noturīga. Tomēr noturīgas un ilgstošas inflācijas risku arī nevajadzētu pārspīlēt. Pagaidām nav pazīmju, ka algas šogad augtu ātrāk nekā tās ir augušas pēdējos dažos gados, lai arī streiki Latvijā un Eiropā rāda, ka spiediens celt algas ir liels.

Tāpat salīdzinājumā ar pandēmijas laiku šobrīd ir būtiski mainījusies makroekonomiskā vide. Valstu budžetu deficīti samazinās un ECB ir būtiski palielinājusi procentu likmes, kā rezultātā Eiropā strauji atdziest mājokļu tirgi un bremzējas kreditēšana. Lai arī procentu likmju celšana pakāpeniski tuvojas beigām, ECB vēl dažas reizes varētu celt likmes un bez kādām būtiskām izmaiņām ekonomikā, EURIBOR likmes kādu laiku varētu palikt 3,5-4 % līmenī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.