Menu
 

Foto: Karlsons un laupītājmeita Ronja Siguldā – atklāta Ilonas Vīklandes ilustrāciju izstāde

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šoruden ikviens aicināts uz tikšanos ar iemīļotajiem grāmatu tēliem,  jo līdz 4.novembrim kultūras centrā “Siguldas devons” ir skatāma Siguldas Bērnu un jauniešu literatūras festivāla ietvaros atklātā Ilonas Vīklandes oriģināldarbu izstāde “Māja Hāpsalu”. Izstādē redzamas vairāk nekā 50 Ilonas Vīklandes veidotās ilustrācijas. Šī ir pirmā reize, kad mākslinieces oriģināldarbi ir atceļojuši uz Latviju.

Ja kādam liekas, ka viņš nepazīst Ilonu Vīklandi, tad tā varbūt nemaz nav taisnība, norāda “Siguldas devona” pārstāvji. Jo gandrīz ikviens pazīst Karlsonu vai laupītājmeitu Ronju. Un tieši Ilona Vīklande ir tā, kas ilustrējusi mums visiem tuvās zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes grāmatas “Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta”, “Ronja – laupītāja meita”, “Trokšņu ciema bērni”, “Brāļi Lauvassirdis” un daudzas citas.

Lai arī šarmantā, cienījamu vecumu sasniegusī kundze pasaulē pazīstama kā zviedru māksliniece, Ilona Vīklande ir dzimusi tepat netālu – Igaunijā.  Īpaša vieta viņas dzīvē ir nelielai piejūras pilsētiņai Hāpsalu, kur pavadītās bērnības atmiņas caurvij teju visu mākslinieces daiļradi. Igauniju pusaugu meitene pamet 1944. gadā, kopā ar draudzenes ģimeni dodoties uz Zviedriju. Jau 1954. gadā tur notiek liktenīgā tikšanās ar rakstnieci Astridu Lindgrēni un kopš tā brīža Ilonas Vīklandes labestības pilnās ilustrācijas rotā gandrīz visas Lindgrēnes grāmatas, iekarojot mazu un lielu lasītāju sirdis plašajā pasaulē.

Pašlaik Hāpsalu atrodas “Ilonas brīnumzeme” – muzejs, kurā tiek glabātas gandrīz 1000 mākslinieces ilustrāciju, skiču un miniskulptūru. Tieši no tā, pateicoties Katrinai Ērlihai, šī muzeja izglītības programmu kuratorei, uz Siguldu ir atceļojuši Ilonas Vīklandes zīmējumi, kas tapuši laikā no 1953. līdz 1995. gadam. Ir aizraujoši vērot, kā attīstījies un mainījies mākslinieces rokraksts – no trausla un filigrāna spalvas zīmējuma daiļrades sākumā līdz krāšņiem eļļas pasteļkrītiņu darbiem 90.gados.

Tieši vecvecāku mājā piedzīvoto bērnības laimīgo zemi radīt palīdzējusi izstādes “Māja Hāpsalu” kuratore Rūta Briede – viena no Siguldas Bērnu un jauniešu literatūras festivāla radošās komandas. Izstāde ir siltuma un mīlestības pilna, tā iedvesmo uz grāmatu lasīšanu ģimenes lokā un tikšanos ar sev mīļajiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.