Menu
 

Īsteno sociālu kampaņu "Laimē ceļojumu uz cietumu vai ievēro ātrumu"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” jaunajā sociālajā kampaņā vēršas pret izplatītāko ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu Latvijā – atļautā ātruma pārsniegšanu. Veiktie pētījumi un novērojumi ceļu satiksmē ļauj secināt, ka vairumā gadījumu autovadītājus no ātruma pārsniegšanas attur vien naudas sods. Neraugoties uz seku smagumu, notiekot ceļu satiksmes negadījumam, autovadītāji par tām ikdienā nedomā.

Izplatīts iemesls, kādēļ autovadītāji ikdienā pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, ir vadītāju pielāgošanās ātruma plūsmai, kā arī steiga un ātruma pārsniegšana kā izklaide un adrenalīna gūšana. Tāpat autovadītāji mēdz braukt ātrāk garlaicības dēļ vai pat nemana, ka brauc par ātru. Latvijas autovadītāju vidū, diemžēl, ir arī salīdzinoši augsta tolerance pret atļautā ātruma pārsniegšanu, salīdzinot, piemēram, ar transportlīdzekļa vadīšanu reibumā, norāda CSDD.

“Daļa cilvēku nemaz neapzinās, cik patiesībā ir uzvilkti un agresīvi noskaņoti. Līdz ar to, sēžoties pie auto stūres, viņi visas šīs negatīvās emocijas automātiski laiž uz āru un tā rezultātā vadītājs pārsniedz ātrumu vai veic neapdomīgus manevrus. Bieži vien šie cilvēki jūtas, kā cietēji un patiešām tic, ka pie šādas rīcības ir vainojami citi, ārēji apstākļi, nevis viņu patiesās emocijas. Vienlaikus, ir arī daļa cilvēku, kuri ļoti labi apzinās savas emocijas un pārsniedz ātrumu apzināti, lai šādā veidā “izlādētos”. Abos gadījumos šāda rīcība var izraisīt paliekošu nospiedumu uz visu turpmāko dzīvi sev un citiem,” autovadītāju rīcību skaidro psihoterapeits Artūrs Miksons.

“Autovadītāji ievērojami samazina ātrumu stacionāro fotoradaru tuvumā, un tiklīdz tiem pabrauc garām, atkal to pārsniedz. Nelieli uzlabojumi novēroti ceļu posmos, kur uzstādītas vidējā ātruma kontroles sistēmas. Tajos vidējais ātrums tiešām ir samazinājies un satiksme kļuvusi nedaudz mierīgāka,” Situāciju uz Latvijas autoceļiem komentējis “Mapon” produkta attīstības vadītājs Kalvis Šēnbergs.

CSDD atgādina, ka nepareiza ātruma izvēle var beigties ar nepatīkamām un pat traģiskām sekām. Izplatītākais ir naudas sods, taču, notiekot negadījumam, tie ir gan iesaistīto transportlīdzekļu bojājumi, gan negadījumā iesaistīto cilvēku un viņu tuvinieku ciešanas.

Lai mainītu transportlīdzekļu vadītāju uzvedību un vērstu uzmanību uz ātruma neievērošanas bīstamību, VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) oktobrī īsteno sociālu kampaņu “Laimē ceļojumu uz cietumu vai ievēro ātrumu”. Jaunajā kampaņā pret atļautā ātruma pārsniegšanu ar ironiju un pārspīlējumu tiek uzrunāti autovadītāji un sabiedrība kopumā, paužot vēstījumu, ka ātruma pārsniegšana izpaužas kā ceļu loterija, kuras lozes ir ar dažāda smaguma sekām vai nepatikšanām –  naudas sodu, transportlīdzekļu bojājumu un autovadītāja vai tā pasažieru, kā arī citu negadījumā iesaistīto cilvēku nāve, sakropļojums vai veselības stāvoklim paliekošas sekas un galu galā nonākšana cietumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.