Menu
 

Trešdiena, 11 Decembris 2019

Pētījums: visaktīvāk atkritumus šķiro Vidzemē un Zemgalē, visretāk ēdienu izmet Latgalē

  • Publicēts Vide

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) veikusi pētījumu, lai noskaidrotu, kāpēc un kādā apjomā iedzīvotāji Latvijā mēdz izmest atkritumus. Pētījuma dati rāda, ka papīra neizmešanas čempioni dzīvo Kurzemē – šeit papīrs aizņem tikai 13% miskastes atkritumu. Savukārt aktīvākie atkritumu šķirotāji dzīvo Vidzemē un Zemgalē.

Lasīt vairāk...

Veterinārārstu biedrība: Likumprojekts par dzīvnieku aizsardzību tiek virzīts ar nepieļaujamām metodēm

Decembra sākumā Saeimā iesniegtais likumprojekts par dzīvnieku aizsardzību tiek virzīts apstiprināšanai ar nepieļaujamām metodēm, atzina Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Vienlaikus Veterinārārstu biedrībā informēja, ka tā lūgusi Saeimu izvērtēt likumprojekta iesniedzēju, deputātu Marijas Golubevas (AP), Regīnas Ločmeles-Luņovas(S), Ineses Lībiņas-Egneres (JV), Raimonda Bergmaņa (ZZS), Evitas Zālītes-Grošas (JKP), Daces Rukšānes-Ščipčinskas (AP) un Anitas Muižnieces (JKP) rīcības atbilstību Saeimas deputātu ētikas kodeksam. 

Viduža norādīja, ka likumprojektā "Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā" ir atsauces uz konsultācijām ar iestādēm un organizācijām, ar kurām nekādas konsultācijas nav veiktas, tostarp likumprojekta anotācijā minēts, ka konsultāciju par grozījumiem sniegusi arī biedrība, taču Veterinārārstu biedrība nekādā veidā nav bijusi iesaistīta likumprojekta izstrādes procesā.

"Līdz ar to likumprojekta anotācijā ir norādīta patiesībai neatbilstošas ziņas un Saeimai ir jāvērtē deputātu atbildība," viņa uzsvēra, norādot, ka tas ir Saeimas deputāta ētikas pārkāpums, līdz ar to tas liek apšaubīt deputāta godprātību.

Tāpat viņa atzīmēja, ka nevar atbalstīt virzību likumprojekta zemās un apšaubāmās kvalitātes dēļ, jo, iesniedzot Saeimai likumprojektu, ignorēti valsts un sabiedrisko organizāciju pamatotie aicinājumi nodrošināt tiesiska un sabiedrības interesēm atbilstoša likumprojekta un tā anotācijas izstrādi Ministru kabineta kārtības rullī noteiktajā kārtībā.

Viduža pauda, ka likumprojekts paredz būtiski palielināt pašvaldību izdevumus, dažādu ministriju un to pakļautības iestāžu funkciju pārdali un valsts esošo funkciju nodošanu sabiedriskajām organizācijām. "Biedrības ieskatā vispirms bija jābūt informatīvajam ziņojumam par šādu rīcības plānu un jānotiek plašām diskusijā starp visām iesaistītajām pusēm, kā arī iestādēm, kuras ir atbildīgas par budžeta līdzekļu sadali," teica viņa.

Tāpat viņa piebilda, ka likumprojekta zemā kvalitāte un pretrunas ar spēkā esošo normatīvo regulējumu liek apšaubīt, vai un kādas konsultācijas notikušas arī ar citām likumprojekta anotācijā norādītajām iestādēm. 

"Šāda zemas kvalitātes likumprojekta iesniegšana un virzīšana būtu uzskatāma par nelietderīgu valsts līdzekļu izlietojumu, ko sekmē šie Saeimas deputāti. Tas ir mēģinājums likumprojektu ar nepieļaujamām metodēm ievilkt Saeimā pa "aizmugurējām durvīm", bet tiesiskā valstī sabiedrība to pieļaut nedrīkst," uzsvēra biedrības valdes priekšsēdētāja.

LETA jau ziņoja, ka Saeima 5.decembrī nodeva izskatīšanai komisijās likuma grozījumus, kas paredz palielināt iespēju veselus, dzīvotspējīgus klaiņojošus dzīvniekus piedāvāt iedzīvotājiem adopcijai, tādējādi pēc iespējas samazinot šo dzīvnieku eitanāziju jeb iemidzināšanu skaitu. 

Paredzēts dubultot laiku saimnieka atrašanai klaiņojošiem dzīvniekiem pirms būtu atļauts veikt klaiņojošu dzīvnieku eitanāziju. Pašlaik likumā ir noteikts, ka klaiņojoša dzīvnieka eitanāziju atļauts veikt, ja 14 dienu laikā nav atrasts tā iepriekšējais īpašnieks vai jauns turētājs. Tagad šo termiņu rosināts pagarināt līdz 30 dienām.

Lasīt vairāk...

Valsts pārvaldes komisija konceptuāli atbalsta izmaiņas ārkārtas vēlēšanu regulējumā pašvaldības domes atlaišanas gadījumā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien ar balsu vairākumu lēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumu likumā “Par pašvaldībām” un grozījumu Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu, kā arī pārskatīt pagaidu pašvaldības administrācijas darbības termiņu pašvaldības domes atlaišanas gadījumā.

Lasīt vairāk...

Dārzkopības eksperts: Kāpēc mulčēt dārzu uz ziemu

Ziemas mulčas galvenais uzdevums ir pasargāt augus dārzā līdzīgi kā mežā, kur nobirušās lapas pilnībā nosegušas zemsedzi, un neviens augs nav stresā par gaidāmo ziemu. Ar augu kaļķošanu vien ziemas mainīgajos laika apstākļos augi dārzā nebūs pietiekami pasargāti, – kaļķojot tiek nosegta un pasargāta vien koku un krūmu augšdaļa, bez aizsardzības atstājot sakņu sistēmu.

Lasīt vairāk...

LIZDA rīkos protestus, ja politiķi lems par atalgojuma un bāzes finansējuma pantu svītrošanu no likumiem

Ja politiķi sāks izstrādāt grozījumus likumos, kas paredz izslēgt no tiem pantus par atalgojuma grafiku, kā arī bāzes finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) rīkos protesta akcijas, par trešdien LIZDA padomē lemto informēja arodbiedrības pārstāvis Guntis Meisters.

Lasīt vairāk...

VARAM vērtēs, vai ASV noteiktās sankcijas var ietekmēt Ventspils pilsētas domes darbu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) reģionālās attīstības un pašvaldību speciālistiem uzdots izvērtēt, vai un kā ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteiktās sankcijas no amata atstādinātajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") var ietekmēt Ventspils pilsētas domes darbu.

Lasīt vairāk...

Pētījums: ceturtdaļai iedzīvotāju Ziemassvētki nav iedomājami bez dāvanām

73% respondentu uzsver, ka ir patīkami saņemt dāvanas Ziemassvētkos, tomēr tas neesot obligāti, savukārt 27% aptaujāto norādīja, ka šie svētki nav iedomājami bez dāvanām, liecina Biznesa augstskolas “Turība” veiktā aptauja. 24% aptaujas dalībnieku Ziemassvētkos vēlas saņemt paštaisītu, īpaši viņiem veidotu dāvanu, piemēram, dekoru, našķi vai apģērbu, 23% vēlas biļetes uz kultūras pasākumu, savukārt 20% – ceļojumu.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.