Menu
 

Mutes skalojamie līdzekļi – svaigai elpai un cīņai pret baktērijām

  • Autors:  Guntars Selga, RSU Stomatoloģijas institūta Orālās patoloģijas klīnikas mutes, sejas un žokļa ķirurgs, profesors, Ilze Priedniece, “BENU Aptiekas” farmaceite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Veseli zobi un svaiga elpa uzlabo pašsajūtu, nostiprina pārliecību, kā arī sekmē panākumus darbā un savstarpējo attiecību veidošanā. Tomēr mutes skalojamie līdzekļi ne vien atsvaidzina elpu, bet var būt arī nozīmīgs līdzeklis zobu un smaganu ārstēšanā un profilaksē.

Siekalu nozīme mutes dobuma veselībā

Daba ir paredzējusi, ka veselam cilvēkam mutes skalojamie līdzekļi nav nepieciešami, jo visu vajadzīgo paveic siekalas. Tās skalo mutes, rīkles, barības vada gļotādu, palīdz sakošļāt ēdienu, kā arī uztur normālu pH līmeni un veicina zobu remineralizāciju. Siekalās atrodas mutes dobuma aizsardzībai vērtīgas pretmikrobu vielas lizocīns, laktorefīns, laktoperoksidāze un citas, kas nogalina patogēnos mikrobus. Ja mutē ir samazināts siekalu daudzums, pastāv risks, ka mutes dobumā savairosies sliktie mikrobi. Par mutes skalojamo līdzekļu lietošanu būtu jādomā, ja rodas aizdomas par iekaisumu mutes gļotādā.

Aptiekās vislielāko interesi par mutes skalojamo līdzekļu lietošanu izrāda sievietes, konsultējoties par to lietošanu visai ģimenei, lai novērstu kariesu vai smaganu iekaisumu. Visbiežākās mutes dobuma problēmas, ar kādām cilvēki vēršas aptiekā, ir mutes gļotādas un smaganu iekaisums, zobu jutīgums, slikta elpa, savukārt mazuļiem – zobu šķilšanās radītais diskomforts.

Mutes skalojamo līdzekļu veidi – higiēniskie un ārstnieciskie

Mutes skalojamie līdzekļi nosacīti iedalās divās lielās kategorijās – higiēniskajos un ārstnieciskajos. Higiēnisko mutes skalojamo līdzekļu sastāvā ir dažādi savienojumi, kas atsvaidzina elpu un uzlabo pašsajūtu. Savukārt ārstniecisko sastāvu veido ķīmiski savienojumi, un visbiežāk tos nozīmē dažādu mutes dobuma saslimšanu gadījumos, piemēram, pacientiem, kuri slimo ar gingivītu, periodontītu, stomatītu, mutes sēnītes infekciju, halitozi un citām slimībām.

Halitozi jeb sliktu elpu visbiežāk izraisa mutes dobuma infekcijas, vienlaikus norādot, ka sliktu elpu var izraisīt arī ārpus mutes dobuma esošas slimības, piemēram, augšējo elpceļu infekcijas, faringīts, sinusīts, cukura diabēts, leikēmija, aknu vai nieru saslimšanas, herpes infekcija un reflukss. Ja ilgstoši novērojama slikta elpa vai arī pasliktinās pašsajūta, ieteicams konsultēties ar ārstu, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus un izstrādātu ārstniecības plānu.

Ārstnieciskie – tikai ārsta uzraudzībā

Ārstniecisko mutes skalojamo līdzekļu sastāvā ir dažādas aktīvās ķīmiskās vielas – oktenidīns, benzidamīna hidrohlorīds, poliheksanīds, heksitidīns, hlorheksidīna glukonāts, ēteriskās eļļas, metilsalicilāts un ūdeņraža pārskābe. Līdz šim ir veikti daudzi pētījumi par minēto ķīmisko vielu ietekmi uz mutes dobuma veselību, kuros secināts, ka, lietojot šos produktus, iespējams mazināt zobu aplikumu un smaganu iekaisumu, neizraisot mikrobu rezistenci.

Nerekomendētu šo līdzekļu lietošanu bez ārsta ieteikuma, jo viņa personīgā pieredze un prakse rāda, ka visi ārstnieciskie mutes skalojamie līdzekļi mutē izraisa dedzinošu sajūtu, radot lieku kairinājumu, papildu sāpes un pasliktinot pašsajūtu. Ārstniecisko mutes skalojamo līdzekļu sastāvā esošie ķīmiskie savienojumi ir agresīvāki par dabas līdzekļiem un, visticamāk, nogalinās visus mutes dobuma mikrobus – gan sliktos, gan labos. Šie mutes skalojamie līdzekļi pielīdzināmi antibiotikām, tāpēc tie jālieto stingrā ārsta uzraudzībā, strikti ievērojot viņa noteiktos lietošanas nosacījumus – ilgumu, biežumu un skalošanas ilgumu sekundēs, jo tikai šādi iespējams sasniegt vēlamo ārstniecības efektu.

Higiēniskie – svaigai elpai, pašsajūtai un profilaksei

Izšķir piecas higiēnisko mutes skalojamo līdzekļu grupas, kuras būtu atļauts lietot, lai profilaktiskos nolūkos atsvaidzinātu sajūtas mutes dobuma, mazinātu sausumu vai uzlabotu mutes mikrofloru, piemēram, pēc antibiotiku lietošanas.

1.Ksilitolu saturošie līdzekļi
Šie līdzekļi regulē zobu aplikuma veidošanos. Pozitīvi vērtējams tas, ka ksilitolu iegūst no bērza mizas, un tas ir dabisks saldinātājs, ko pievieno arī košļājamajām gumijām. Arī daudzi pētījumi apstiprina ksilitola kā dabiskas izcelsmes līdzekļa pozitīvo iedarbību uz zobu kariesa profilaksi.

2.Augu ekstraktus saturošie līdzekļi
Šajā grupā ietilpst alvejas, tējas koka, greipfrūta un lakricas ekstrakti. Tie satur antioksidantus un vērtīgus bioloģiskos savienojumus, kas atstāj pozitīvu efektu uz mutes veselību, piemēram, tējas koka ēteriskajai eļļai piemīt arī neliela pretmikrobu darbība.

3.Cinku saturošie līdzekļi
Šiem līdzekļiem raksturīga antibakteriāla un audus reģenerējoša iedarbība, kā arī svarīgi izcelt, ka cinks uzlabo mutes gļotādas imunitāti un tā ietekmē labāk sadzīst dažādi mutes gļotādas bojājumi.

4.Hialuronskābi saturošie līdzekļi
Tie pieejami dažādos veidos – gan kā skalojamie līdzekļi, gan kā spreji un ziedes. Hialuronskābe ir savienojums, kas atrodas mutes gļotādā, tomēr cilvēkiem, kuriem mutē veidojas čūlas, tā mēdz būt samazinātā daudzumā. Hialuronskābi saturošu līdzekļu lietošana var uzlabot gļotādas bojājumu ārstēšanu.

5.Skābekli saturošie līdzekļi
Tiem ir antibakteriāla un reģenerējoša darbība. Skābeklis iedarbojas uz anaerobiem mikroorganismiem, kas dzīvo bezskābekļa vidē. Tiklīdz šādi organismi sastopas ar skābekli saturošām vielām, tie iet bojā. Piemēram, periodonta slimību izraisītāji pamatā ir tieši anaerobie mikrobi. Līdz ar to skābekli saturošu mutes skalojamo līdzekļu lietošana ļauj sevi pasargāt no šīs saslimšanas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.