Menu
 

Nokrišņu daudzums un gaisa temperatūra septembrī Latvijā nedaudz pārsniegusi normu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šā gada septembra kopējais nokrišņu daudzums valstī bija 18% lielāks par normu, savukārt vidējā gaisa temperatūra bija 0,7 grādus virs 1981.-2010.gada rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji septembrī sasniedza 78 milimetrus, un tā ir otrā lielākā mēneša summa šogad aiz jūlija. Visvairāk lija Rucavā, kur nokrišņu daudzums septembrī bija 145 milimetri, līdzīga nokrišņu summa reģistrēta arī Liepājā un Siguldā. Vismazāk lija Dobelē - mēnesī kopumā tikai 35 milimetri jeb 35 litri kvadrātmetrā.

Mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +12,4 grādi. Aizvadītais mēnesis kļuva par devīto septembri pēc kārtas ar vidējo gaisa temperatūru virs normas. Šogad septembris bija vēsākais kopš 2013.gada.

Mēneša minimālā gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā bija -3,2 grādi 26.septembra saullēktā Madonā, bet visaugstāk - līdz +29,5 grādiem - termometra stabiņš pakāpās 1.septembrī Liepājā.

9.septembrī, gaisa temperatūrai Bauskā paaugstinoties līdz +28,7 grādiem, tika pārspēts šī datuma nacionālais karstuma rekords. Mēneša pirmajā pusē kopumā tika laboti 14 siltuma rekordi, bet mēneša otrajā pusē - seši aukstuma rekordi.

Septembra pirmā dekāde bija 3,4 grādus siltāka par normu, savukārt mēneša pēdējo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra noslīdēja pusotru grādu zem daudzu gadu vidējā lieluma.

Stiprākais vējš pūta 15.septembrī, kad tā ātrums brāzmās piekrastē sasniedza 26 metrus sekundē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.