Menu
 

"Kodola" receptes: Teļa astes sautējums un cūkgaļas kakla karbonādes cepetis Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šoreiz piedāvājam interesantas receptes no grāmatas “Vietējie ēdieni. Populārākās receptes kaimiņu virtuvē”. Grāmata tapusi projekta “FOODART” ietvaros, kur viens no projekta partneriem ir arī Siguldas novada pašvaldība. Apkopotas vēsturiskas Ziemeļlatvijas un Dienvidigaunijas ēdienu receptes. Vairāki profesionāli Igaunijas un Latvijas šefpavāri demonstrē jaunu un radošu pieeju senu ēdienu pagatavošanā.

Gatavošanas process ir interesants un nosacīti ilgāks nekā vidēji atvēlam ēdiena gatavošanai, bet rezultāts to attaisno pilnībā.

Teļa astes sautējums ar saknēm
(4 porcijas)

Sastāvdaļas: 2 teļa astes, 1 ēdamkarote medus, 0,5 l alus, timiāns, rozmarīns, 4 kadiķogas, 100 g dzērveņu vai brūkleņu, 1 kālis, 1 rācenis, 1 burkāns, 1 selerijas sakne, 1 tējkarote medus, sāls, pipari, muskatrieksts, 1 ēdamkarote sviesta.

Gatavošana

Teļa asti apcep un pievieno garšaugus, garšvielas, medu, alu un dzērvenes, nedaudz pavāra un liek līdz 80°C sakarsētā cepešpannā uz 24 stundām gatavoties. Sakņu dārzeņus cep līdz 140°C sakarsētā cepeškrāsnī, līdz tie ir gatavi. Nomizo un sagriež porcijas lieluma gabalos. Pievieno garšvielas, medu un glazē sviestā.

Saknes pasniedz ar saplūkātu teļa asti un dzērvenēm vai brūklenēm vieglā sīrupā.

Cūkgaļas kakla karbonādes cepetis ar grūbu sautējumu un alus mērci
(4 porcijas)

Sastāvdaļas: 800 g cūkgaļas kakla karbonādes (optimālais cepeša svars 2,5 kg), 1 ēdamkarote sinepju, 2 ēdamkarotes medus, 1 ķiploka galviņa, 4 timiāna un rozmarīna zariņi, 8 kadiķogas, 0,5 l alus, 2 ēdamkarotes sviesta (mērcei), 200 g grūbu, 1 sīpols, 2 zariņi dilles un pētersīļi, 200 g baraviku, 1 ēdamkarote sviesta, 6 sīpoli, sāls un pipari, 1 ēdamkarote cukura, 0,5 l baltvīna.

Gatavošana

Cūkgaļu iemarinē iepriekšējā vakarā ar sinepēm, medu, ķiplokiem, garšaugiem, kadiķogām, garšvielām un alu. Nākamajā dienā liek cepešpannā un 120°C temperatūrā 4–4,5 stundas cep cepeškrāsnī. Laiku pa laikam aplaista ar cepeša sulu un marinādi.

Marinādi nokāš caur sietiņu un vāra, līdz apjoms samazinājies par pusi no sākotnējā. Pievieno sviestu un kārtīgi saputo.

Grūbas novāra, līdz tās ir gatavas, pievieno sviestā apceptus sīpolus, sēnes un garšaugus. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Sīpolus sagriež plānās šķēlītēs un liek karamelizētā cukurā sautēties, pievieno baltvīnu. Sautē, līdz sīpoli ir karamelizējušies.

Cūkgaļu griež porcijas lieluma gabalos un pasniedz ar grūbām, sīpolu marmelādi un cepeša-alus mērci.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.