Menu
 

"Kodola" receptes: piparu kūkas un piparu rieksti Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lēnām caur adventes laiku tuvojoties Ziemassvētkiem, sākam domāt arī par tradicionālo cienastu – zirņiem ar speķi, cūkas šņukuru, labi pagatavotu karpu... un piparkūkām, kuras tagad veikali piedāvā dažādās cenās, formās un kvalitātē. Bet vai interesantāk nebūtu pamēģināt tās pagatavot pašiem? Lūk, trīs receptes no 1939. gadā izdotās pavārgrāmatas “Ēdieni no iekšzemes produktiem”!

Piparkūkas

Vielas: 2 kg miltu, 1 kg laba sīrupa, 3 olas, 200 g cukura, 100 g sviesta, 100 g cūku tauku, 50 g mandeļu, 5 neļķnagliņas, 5 graudiņi kardamona, 20 graudiņi piparu, 20 graudiņi koriandra, 1/2 tējkarotes smalkā kanēļa, 20 g briežraga sāls, 20 g potašas un drusku spirta.

Pagatavošana

Savāra kastrolī sīrupu ar cukuru, taukiem un sviestu, klāt pieliekot jau iepriekš sakaltētus un labi sasmalcinātus piparus, neļķnagliņas, kardamonu, koriandru un kanēli. Tad noņem kastroli no uguns un piemaisa tik daudz miltu, ka sanāk pašķidra mīkla. Pēc tam izkausē spirtā (ja tā nav pie rokas, tad remdenā ūdenī) briežraga sāli, tāpat arī potašu, piemaisa tad abus mīklai klāt un ļauj tai atdzist. Kad mīkla atdzisusi, piemaisa saputotas olas, pieber vēl miltus un mīca tad kādu stundu.

Kad mīkla krietni samīcīta, izrullē pāris piciņas un mēģina. Ja nu tās cepot izplūst, tad jāpiemīca vēl milti. Samīcīto mīklu, ja vēlas, var cept jau pēc pāris dienām, bet var to arī turēt pāris nedēļas. Kad grib kūkas cept, liek mīklu uz miltiem apkaisīta galda un izrullē 1 cm biezumā. Pēc tam izspiež dažādas figūras, apsmērē ar sakultu olu, uzliek virsū rozīnīšu vai zvaigznīšu veidā plakaniski vidū pāršķeltas mandeles, liek uz miltiem apkaisītas cepamās plātes un cep mēreni karstā krāsnī tumši brūnas. Var likt izrullēto mīklu uz plātes arī vienā gabalā un tad izceptu ar asu nazi sagriezt četrstūrainos gabaliņos.

Medus piparkūkas

Vielas: 400 g medus, 50 g sviesta, 4 olas, 10 g kanēļa, 10 krustnagliņas, 1 musketrieksts, 1 ingvers, 1 kg kviešu miltu, 200 g mandeļu, 3 tējkarotes briežraga sāls.

Pagatavošana: medu uzsilda, un tad tanī iemaisa sasmalcinātas garšas vielas. Pēc tam pielej izkausētu sviestu un ūdenī izšķīdināto briežraga sāli, pieliekot arī sakultās olas. Tad pamazām pieber miltus un smalki sagrieztas mandeles. Visu labi samīca, pēc tam mīklu izrullē līdzīgu desai un cep. Kad cepums apbrūnē, izņem no krāsns, karstu iešķībi sagriež ripiņās un tad krāsnī apžāvē.

Piparu rieksti

Vielas: 1,5 kg miltu, 1 kg sīrupa, 100 g cukura, 3 tējkarotes potašas, 3 tējkarotes briežraga sāls, 10 pomeranca mizas, 200 g piparu, 2 tējkarotes smalkā kanēļa, 2 tējkarotes koriandra un 1 glāze piena.

Pagatavošana: garšvielas sakaltē, sagrūž, izmaisa un izsijā. Tad savāra sīrupu ar cukuru, pielej glāzi piena, 1/2 glāzi ūdens, pieliek garšvielas un ļauj atdzist. Vēsam virumam tad piesijā miltus un kuļ, līdz metas burbuļi un mīkla top spīdīga. Potašu un briežraga sāli izkausē remdenā ūdenī un, stipri maisot, piejauc tad klāt. Pēc tam mīklu krietni samīca rokām, izrullē un izveido nelielas bumbiņas, kuras saliek uz taukiem vai sviestu nosmērētas plātes un cep mērenā siltumā apmēram stundas ceturksni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.