Menu
 

10 veidi, kā virtuvē iegūt Ziemassvētku sajūtu Apriņķis.lv

  • Autors:  Inga Auziņa, “Santa Maria” un “Paulig” zīmolu mārketinga vadītāja Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mūsdienās gatavošanas mākslas burvība ir, ka produkti, dažādas garšvielas – pat eksotiskākās ir pieejamas plašā klāstā, receptes katrs pēc savām gatavošanas pieredzes spējām un garšas vēlmēm viegli var atrast internetā, tādēļ Ziemassvētku noskaņas radīšana virtuvē ir tik viegla kā nekad agrāk.

Pat apelsīns, kurā iespraustas krustnagliņas, piepildīs telpu ar īpašu smaržu, nerunājot par aromātu, kādu sniedz ēdienam pievienotais kanēlis, kardamons, ingvers, karstvīna, piparkūku garšviela u.c., tāpat īpašu garšu ēdieniem rada vaniļas cukurs, Teličeri pipari, dažādas šķidrās un sausās marinādes. Ziemassvētku laika karalis virtuvē ir dārgākā pasaules garšviela – safrāns! Garšvielas ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī, bet svarīgi pagaidīt, līdz tās pilnībā sajaucas ar ēdienu.

Kā padarīt safrāna garšu kūkās un maizītēs vēl izteiksmīgāku

Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, kas ēdienam piešķir īpašu garšu, kā arī spilgti zeltainu nokrāsu. Gatavošanas sākumā safrāna pavedieniem iepriekš pievieno vienu ēdamkaroti karsta šķidruma, pēc tam piemaisa ēdienam tā gatavošanas beigu posmā.

Pirms pievienošanas mīklai var sajaukt safrānu ar cukuru. Vēl ir iespēja izšķīdināt safrānu nelielā daudzumā konjaka un cukura, ļaut maisījumam uz nakti pastāvēt istabas temperatūrā. Pēc tam iegūto šķidrumu pievieno maizīšu mīklai un cept kā parasti. Alkohols atbrīvo garšvielas garšu un ļauj maizītēm iegūt vairāk safrāna garšas no tāda paša garšvielas daudzuma. Vēl, lai pastiprinātu un uzlabotu safrāna garšu, var izmantot tādas garšvielas kā kanēlis, vaniļa, lakrica, krustnagliņas un ingvers.

Vaniļas cukurs pūdercukura vietā

Vaniļa ir ļoti izplatīta un iecienīta garšviela, ko var izmantot gan desertu, gan konditorijas izstrādājumu receptēs. Svarīgi, lai vaniļas pākstis nav izžuvušas un zaudējušas aromātu  – lai tās būtu tumši brūnā vai melnā krāsā, mitras, elastīgas. Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts, un tas noder arī pūdercukura vietā, lai pārkaisītu kūkas un citus konditorijas izstrādājumus.

Vēl vaniļas cukurs labi sader ar putukrējumu, plaši tiek izmantots krēmu receptēs, piemēram, cepot tortes. Vaniļas cukurs tiek izmantots arī maizes un konditorijas izstrādājumu cepšanai, piedod lielisku garšu un aromātu piena dzērieniem, kakao. Svarīga nianse ir, ka vaniļas cukura sastāvā ir dabiskā vaniļa ar smalkiem, tumšiem graudiņiem, un tādu nebūs, piemēram, sintētiskajā vanilīnā.

Kanēļa standziņas Ziemassvētku karstajos dzērienos

Kanēlis ir nemainīgi populāra garšviela, kas maltā veidā visvairāk pie mums tiek izmantota kanēļmaizītēs, bet labi papildina arī citus konditorejas izstrādājumus, ceptas gaļas ēdienus. Var pagatavot arī kafijas garšvielu, pievienojot kanēli un citas aromātiskas garšvielas. Kanēļkoka mizu jeb tautā dēvētās kanēļa standziņas pievieno karstajiem Ziemassvētku laika dzērieniem, kompotiem, ievārījumiem.

Cepetim Teličeri piparu garša un smarža

“Tellicherry Garbled Special Extra Bold” pipari nāk no Teličeri, Keralā, Indijā. No vienas pipara stīgas var iegūt tikai 20% šo augstvērtīgo piparu. Tie ir 4–6,5 mm lieli, jo pēc novākšanas tiek īpaši atlasīti šķirošanas procesā. Teličeri pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu. Tādējādi ēdiens iegūst viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas, turklāt spēcīgi smaržo! Gaļas ēdieniem, cepetim ir īpaši svarīgi iegūt šādu īpašu garšu un smaržu.

Ingvers arī piparkūkās un saldējumā

Ingvers labi papildina ne tikai Āzijas ēdienus, bet arī konditorejas izstrādājumus, desertus. Ja tiek gatavots sālīts ēdiens, ingveru pievieno uzmanīgi, saldajiem – pēc garšas. Tāpat ingvers iederas tortēs un citos konditorijas izstrādājumos. Piparkūkas ar ingveru iegūst pavisam citu garšu un smaržu. Ingveru pievieno arī augļu un dārzeņu, gaļas, sēņu ēdieniem, saldējumam, putukrējumam, dzērieniem, marinādēm. Protams, to pievieno dažādiem austrumu virtuves ēdieniem no gaļas, zivs, vistas gaļas un vēžveidīgajiem.

Kardamons kūkām un karstvīnam

Kardamonu kā aromātisku garšvielu daudz izmanto Indijas ēdieniem, bet Austrumu valstīs raksturīgi pievienot kafijai. Mums raksturīgāk kardamonu pievienot kūkām, kliņģeriem, maizei un augļu salātiem, gaļas un zivju ēdieniem. Ar kardamonu papildina arī piparkūku mīklu un karstvīnu.

Krustnagliņas arī smalcinātā veidā

Krustnagliņām ir patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas var lietot mērcēs, sautējumos, gaļas ēdienos un konservējumos. Lai garša būtu izteiktāka un svaigāka,  pirms lietošanas tās jāsasmalcina.

Piparkūku garšviela garantē izdošanos pat iesācējiem

Populāri ir gatavot piparkūku mīklu mājās un šeit var izpausties ļoti radoši, kombinēt dažādas garšvielas, bet visvienkāršāk un drošāk par gaidāmo rezultātu ir var justies, ja tiek mīklai pievienota piparkūku garšviela. Tajā esošais kanēļa, ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums attiecīgās proporcijās garantē, ka izdosies ideālas piparkūkas. 1 kg piparkūku mīklai būs nepieciešams 15 g piparkūku garšvielas. Tās pievieno atdzisušam sīrupam. Piparkūku garšviela padarīs interesantākus arī Ziemassvētku desertus un kafiju.

Šķidrā marināde gaļas marinēšanai

Marinējamā gaļa jāievieto plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms cepšanas vismaz stunda jāpatur ledusskapī. Atsvaidzinoša marināde ar ingveru, citronu un soju paredzēta grilētā laša vai citas zivs pagatavošanai. Pirms cepšanas uz stundu pārlejiet ar marinādi 600 g laša filejas un marinējiet. Var pasniegt ar amerikāņu BBQ mērci (zivīm ar ingveru un citronu).

Var arī vistas gaļas gabalus ielikt plastikāta maisiņā, pārliet ar šai gaļai paredzētu marinādi un novietot ledusskapī. Pirms gaļas cepšanas to marinē vismaz vienu stundu (paciņa marinādes paredzēta 600 g gaļas). Veselu vistu marinē ilgāk.

Sausā marināde gaļas ierīvēšanai

Sausā marināde ir garšvielu maisījums, kuru pirms grilēšanas ierīvē gaļā. To izmanto, lai gaļai ātri piešķirtu bagātīgu garšu un skaistu izskatu. Ribiņu marinēšanas procesā vispirms jānoņem plēve no ribiņu iekšpuses. Garšvielu maisījums pietiek apmēram 1 kg ribiņu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.