Menu
 

Vasarīgas kokteiļu receptes, lai atjaunotu minerālu līmeni organismā

  • Autors:  Ksenija Mirošņika, "Borjomi" komunikācijas konsultante
Publicitātes foto Publicitātes foto

Vasarā, kad ķermenis pastiprināti izdala šķidrumu, nepieciešams rūpīgi sekot līdzi uzņemtā ūdens, vitamīnu un minerālvielu daudzumam. Visvairāk tos iespējams uzņemt ar pārtiku, taču, it īpaši minerālus, bagātīgi sniedz arī minerālūdens. Minerāli piedalās daudzos no svarīgākajiem organisma procesiem, tādēļ to līmenim ķermenī jāpievērš īpaša uzmanība. Lūk, daži no nozīmīgākajiem minerāliem, kas nepieciešami veselīgai organisma funkcionēšanai.

Hlorīdi

Hlorīds tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem elektrolītiem un būtisku barības vielu cilvēku veselībai un ir nepieciešams visam dzīvajam. Tā ir minerālu piedeva, kas veicina fotosintēzes procesu augos un pat padara ēdienu garšīgāku – nātrija hlorīds ir mums visiem labi zināmais vārāmais sāls! Hlorīdi ir svarīgi ne tikai augiem, bet arī ir izšķirīgi veselīga dzīvesveida nodrošināšanā cilvēkiem. Elektrolīti ir ārkārtīgi svarīgi – tie palīdz līdzsvarot šķidruma daudzumu šūnās un ārpus tām, uzturēt pareizu ķermeņa šķidruma līmeni asinīs, asinsspiedienu un pH līmeni, kā arī piedalās elektrisko impulsu nodrošināšanā, kas ietekmē muskuļu, nervu un sirds darbību. Hlorīdi vislielākajā daudzumā ir sālī, bet atrodami arī jūras zālēs, rudzos, tomātos, olīvās.

Kalcijs

Kalcijs ir ķermenī visvairāk esošais minerāls, kas galvenokārt nepieciešams skeleta un muskuļu veselībai. Tā galvenā loma ir kaulu stiprināšanā un attīstībā, bet tas arī palīdz regulēt hormonus, muskuļu kontrakcijas (piemēram, palīdz pukstēt sirdij), nervu impulsus un asins recēšanu. Cilvēka ķermenis neražo kalciju, bet tikai apstrādā un absorbē to, piemēram, no uztura bagātinātājiem, tāpēc ir svarīgi, lai kalcija daudzums organismā būtu pietiekams, lai nodrošinātu ķermeņa ikdienas vajadzības. Ik dienu organisms zaudē lielu daudzumu kalcija, un, ja ķermenis katru dienu nesaņem pietiekami daudz kalcija, tas sāk patērēt kalciju no kauliem. Ilgtermiņā tas var novājināt kaulus, izraisot tādas kaites kā osteoporozi vai kaulu lūzumus pat pēc neliela kritiena. Lielisks kalcija avots ir sēklas (magoņu, sezama, čia u.c.), piens, siers un jogurts, pākšaugi un lēcas, taču ASV Nacionālā pētījumu padome ir paziņojusi, ka arī ūdens var palīdzēt ķermenim uzņemt ikdienas kalcija devu.

Magnijs

Magnijs ir ļoti svarīgs minerāls, un tam ir galvenā loma daudzos bioloģiskos procesos, kas saistīti ar enzīmiem, piemēram, ēdiena pārveidošanā par enerģiju, proteīnu formācijā, gēnu uzturēšanā, muskuļu kustībās un nervu sistēmas regulācijā. Tiek uzskatīts, ka novecošana, stress un dažādas slimības var palielināt magnija nepieciešamību organismā, un nepietiekama magnija uzņemšana un traucēta absorbcija veicina tādas kaites kā osteoporoze, hipertensija un aterosklerotiskas asinsvadu slimības. Tāpat pētījumos ir noskaidrots, ka magnijs var palīdzēt uzlabot sniegumu treniņos, tas mazina depresiju, insulīna rezistenci, cukura līmeni asinīs un asinsspiedienu, palīdz pret iekaisumu un migrēnu. Tumšā šokolāde, avokado, rieksti, pākšaugi un sēklas ir lieliski magnija avoti.

“Borjomi” piedāvā īpašas bezalkoholisko kokteiļu receptes, lai vasara ar minerāliem būtu vēl gardāka.

“Fresh & Orange”

Apelsīnu sula Mohito stilā – izcils rīta kokteilis “Fresh & Orange” – būs cienīga tradicionālās kafijas alternatīva. Laima bravūrīgais skābums kopā ar piparmētru svaigumu un minerālūdeni “Borjomi” atsvaidzina, uzmundrina un spēcina visu dienu.

Sastāvdaļas:

  • svaigi spiesta apelsīnu sula, 150 ml;
  • svaiga piparmētra, 2–3 zariņi;
  • svaigi spiesta laima sula, 20 ml;
  • atdzesēts “Borjomi”, 100 ml.

Pagatavošana:

  • glāzē, kurā dzērienu pasniegs, vai highball (augstā cilindrveida) glāzē ielieciet piparmētru, pievienojiet ledu, pārlejiet ar svaigi spiestu apelsīnu sulu, iztaisnojiet piparmētru ar bāra karoti, pievienojiet svaigi spiestu laima sulu un papildiniet ar atdzesētu “Borjomi”;
  • pievienojiet dažas piparmētras lapas;
  • pasniedziet ar salmiņu.

Pasniegšana:

  • vīna glāze vai augstā glāze.

Svarīgi:

  • iztaisnojiet piparmētru, lai tā ieņemtu glāzes formu;
  • rotājums – vidēja izmēra piparmētru ziedkopa;
  • pasniegšana – ar metāla salmiņu;
  • nesaskalojiet;
  • tikai svaigas sastāvdaļas.

“Apple fresh” (Svaigais ābols”)

Mūsdienīgajā “Apple fresh”, kura pamatā ir pasaulslavenais Salvadora Kalabrēzes (Salvador Calabrese) “Wah-wah-wom”, ir harmoniski apvienotas divas sezonas tendences – pasifloras augļi un zaļie āboli. Šo eleganto kokteili var lēni malkot caur salmiņiem gardēžu branča jeb vēlo brokastu laikā, pie furšeta galda vai ballītē pie baseina.

Sastāvdaļas:

  • svaigi spiesta zaļo ābolu sula, 100 ml;
  • pasifloras augļu sīrups, 15 ml;
  • svaigi spiesta laima sula, 15 ml;
  • divas svaigas piparmētras lapiņas (stingras);
  • atdzesēts “Borjomi”.

Pagatavošana:

  • ielejiet šeikerī svaigi spiestu ābolu sulu, svaigi spiestu laima sulu, pasifloras augļu sīrupu, pievienojiet svaigu piparmētru un sakratiet kopā ar ledu. Izkāsiet caur sietiņu glāzē ar ledu un papildiniet ar atdzesētu “Borjomi”;
  • rotājiet ar piparmētrām un ābola šķēlēm.

Pasniegšana:

  • pasniedziet ar salmiņu.

Svarīgi:

  • tikai svaigas sastāvdaļas.

“Basil Fresh” (Svaigais baziliks”)

Vieglo un svaigo “Basil Fresh” veido uz bazilika bāzes, to apvienojot ar dienvidu bumbieru saldumu, papildinot ar citrusaugļu svaigumu un rotaļīgajiem “Borjomi” burbulīšiem. Baudīt kokteiļa neparasto garšu ir patīkami gan mūzikas festivālos, gan pēc izbrauciena ar velosipēdu vai sportošanas.

Sastāvdaļas:

  • svaigi spiesta greipfrūtu sula, 50 ml;
  • svaigi spiesta laima sula, 20–30 ml;
  • “Monin” bumbieru sīrups, 20–30 ml;
  • divi svaigi bazilika zariņi;
  • atdzesēts “Borjomi”, 100 ml.

Pagatavošana:

  • highball (augstā cilindrveida) glāzē ieliek svaigu baziliku, pievieno svaigi spiestu greipfrūtu sulu, laima sulu, bumbieru sīrupu, papildina ar “Borjomi”;
  • rotājums – laima vai greipfrūta šķēlīte, baziliks.

Pasniegšana:

  • pasniedziet ar salmiņu.

Svarīgi:

  • kokteilim pievienojiet laima un greipfrūta šķēlītes;
  • tikai svaigas sastāvdaļas.

“Lemon Squash”

Viegli pagatavojama pikanta “Lemon Squash” limonāde, kuras sastāvdaļas ir pieejamas jebkur pasaulē un kas ir lielisks risinājums, lai dienas vidū ātri atgūtu spēkus vai vakarā mierīgi atpūstos pēc nogurdinošas dienas.

Sastāvdaļas:

  • svaigi spiesta citronu sula, 50 ml;
  • cukura sīrups, 30–40 ml;
  • pieci vai seši pilieni “Angostura” aromātiskā bitera;
  • papildiniet ar atdzesētu “Borjomi” (daudzums pēc vēlēšanās), vismaz 100 ml.

Pagatavošana:

  • ielejiet citrona sulu, cukura sīrupu un pievienojiet aromātisko biteru. Enerģiski sakratiet, pārlejiet highball glāzē ar ledu un papildiniet ar atdzesētu “Borjomi”;
  • rotājums – citrona šķēlīte;
  • ieteicams pievienot greipfrūta vai citrona miziņu.

Pasniegšana:

  • pasniedziet ar salmiņu;

Svarīgi:

  • tikai svaigas sastāvdaļas.

“Gurķu fīzs”

Leģendārais bezalkoholiskais “Gurķu fīzs” ir klasiskais dzēriens jaunā formā. Dzirkstošs vēss long drink dzēriens, kas veidots uz svaigu gurķu bāzes ar pievienotu cukura sīrupu un “Borjomi” – lielisks kokteilis ar minimālu kaloriju daudzumu aktīvai atpūtai jebkurā gadalaikā!

Sastāvdaļas:

  • svaigi spiesta rūpīgi nomazgātu gurķu sula (ar mizu), 90 ml;
  • svaigi spiesta citronu sula, 20 ml;
  • cukura sīrups, 30 ml;
  • atdzesēts “Borjomi”, 100 ml.

Pagatavošana:

  • šeikerī ieliek svaigi spiestu gurķu sulu, svaigi spiestu citronu sulu, cukura sīrupu. Sastāvdaļas enerģiski sakrata kopā ar ledu. Glāzē, kurā dzērienu pasniegs, ieliek ledu, ielej sagatavoto maisījumu un papildina ar atdzesētu “Borjomi”;
  • rotājums: dažas svaigas gurķa šķēlītes;
  • ieteicams pievienot citrona vai laima miziņu.

Pasniegšana:

  • pasniedziet ar salmiņu.

Svarīgi:

  • pārkaisiet ar svaigi rīvētu citrona vai laima miziņu;
  • bambusa salmiņš;
  • tikai svaigas sastāvdaļas.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.